Hyppää sisältöön

Vihreiden nuorten jäsenäänestys puolueen luottamuspaikoista 2021

Puolueen uudet luottamushenkilöt valitaan Vihreiden puoluekokouksessa 11.-12.9.2021. Vihreiden nuorten ehdokkaat luottamustoimiin valitaan sähköisellä jäsenäänestyksellä. Äänestys on auki 10.8. klo 23.59 asti. Äänestysohjeet ovat lähteneet jäsenille 31.7.2021. Mikäli sinulla on jotain kysyttävää äänestyksestä, käännythän pääsihteerin puoleen Whatsapissa (Bicca Olin +358 40 352 5232).

Ehdokkaat:

Puolueen varapuheenjohtajaksi

Jaakko Mustakallio (mies, 34)

Hei,
Haen Vihreiden varapuheenjohtajana jatkokautta syksyn 2021 puoluekokouksessa, ja toivon saavani haussa taas Vihreiden nuorten tuen!

Suomen on torjuttava ilmastonmuutosta huomattavasti nykyistä vahvemmin. Ihmiset ovat jo kaduilla, mutta puolueet ovat jumissa takamatkalla. Myös meiltä Vihreiltä tarvitaan vahvempaa painetta, jotta ilmastopolitiikka laitetaan raiteilleen syksyn kehysriihessä.

Toinen tärkeistä aiheista on mielenterveys. Terapiatakuu on yksi Vihreiden tärkeimmistä tavoitteista, mutta muut puolueet jarruttavat sitä sekä hallituksessa että kunnissa. Meidän täytyy puskea yhä lujempaa, jotta mielenterveyden kattava hoito toteutuisi kaikille tarvitseville. Tämä on ihmisoikeuskysymys, joka on nostettava sote-vaalien ytimeen.

Kolmanneksi meidän on haastettava muut puolueet kaupunkipolitiikassa. Esimerkiksi Vihreiden avaus lähijunaliikenteen laajentamisesta koskemaan miljoonasta jopa kahta miljoonaa suomalaista on tehtävä todeksi ja lähijunat on saatava kulkemaan suurilla kaupunkiseuduilla ympäri Suomen.

Vihreät menettivät kannatustaan 2021 kuntavaaleissa tärkeimmillä ydinalueillamme. Nyt on rytminvaihdoksen aika.

Linjamme ovat kirkkaat ja selkeät, mutta tapamme edistää niitä ei ole ollut riittävän jämäkkä. Meidän on oltava rohkeammin vihreitä, meidän on osattava lyödä nyrkkiä pöytään tavoitteidemme edistämiseksi, ja lisäksi meidän on oltava monipuolisia, helposti lähestyttäviä ja mukaanottavia. Erilaisia ihmisiä tarvitaan puheenjohtajistossa, ja toivon, että saamme johtoon kyvykkäitä henkilöitä eri taustoista, myös eduskuntaryhmän ulkopuolelta.

Haluan olla jatkamassa työtä puheenjohtajistossa, ja tuoda osaltani jatkuvuutta tilanteessa, jossa puheenjohtaja on jäämässä vanhempainvapaalle ja puheenjohtajistoon nousee todennäköisesti uusia kasvoja. Meidän on pystyttävä taistelemaan rohkeasti vihreiden ja vihreiden nuorten periaatteiden puolesta, oli kyse sitten luonnonsuojelusta, lähijunista tai kattavista mielenterveyspalveluista. Tätä työtä jatkaisin mielelläni ja uskon, että minulla on tehtävään paljon annettavaa.

Terhi Raikas (nainen, 28)

Olen ympäristöasioihin ja ihmisoikeuksiin erikoistunut juristi ja tohtoriopiskelija, jonka tärkein tavoite on peruskoulusta lähtien ollut ajaa ympäristöarvoja. Ensin menin ympäristöpainotteiseen lukioon, josta jatkoin yliopistomaailmaan opiskelemaan ympäristöoikeutta sekä olemaan eri ympäristöjärjestöissä. Viime vuoden johdin Maan ystävät ry:n hallitusta. Nyt haluan vihdoin toteuttaa tärkeimmän haaveeni ja siirtyä politiikkaan lisäämään ihmisten tietoa siitä, kuinka tärkeää on suomalaisessa politiikassa ottaa huomioon ihmisoikeudet, ympäristö ja kestävä kehitys. Olisin hyvä ehdokas puolueen varapuheenjohtajaksi, koska minulla on ympäristöalan laaja substanssiosaaminen sekä olen aiemmin ollut järjestöjohtajana tai päätoimittajana useissa eri järjestöissä ja lisäksi olen vähän aikaa sitten aloittanut lähiesimiestyön ammattitutkinnon suorittamisen. Kokonaisuus yhdistettynä ympäristöpolitiikkaa kohtaan kokemaani intohimoon tekee minusta erinomaisen varapuheenjohtajan.

Iiris Suomela (nainen, 27)

Pyrin Vihreiden varapuheenjohtajaksi, sillä ilmasto, ihmisoikeudet ja hyvinvointivaltio tarvitsevat vahvaa puolustajaa myös jatkossa. Näiden periaatteiden tehokas edistäminen vaatii kahta asiaa: hallituksessa onnistumista sekä Vihreiden kannatuksen kääntämistä nousuun.

Kuntavaalitulos herätti monet pohtimaan tarvittavia korjausliikkeitä. Yksi selkeä viesti on, että aktiivit kaipaavat lisää mahdollisuuksia vaikuttaa puolueen linjaan erityisesti nyt, kun olemme hallituksessa. Näitä mahdollisuuksia tahdon olla vahvistamassa. Emme voi onnistua hallituksessa ilman jäsenistön tukea. Erityisen tärkeää on varmistaa, että nuoret, eri vähemmistöihin kuuluvat ihmiset ja muut politiikassa aliedustetut ryhmät pääsevät vaikuttamaan Suomen ja maailman suuntaan.

Valtaosa Vihreiden jäsenistä on mukana, koska he tahtovat vaikuttaa ja tuoda kantansa kuuluviin – ei siksi, että puolueessa pääsee tukemaan muiden työtä ja jakamaan kahvia torilla. Jos siis halutaan väkeä torille, heille pitää antaa myös kunnon mahdollisuus vaikuttaa. Siksi avoin keskustelu ja puoluedemokratia muodostavat pohjan vaalivoitoille. Kun politiikkaa tehdään aidosti yhdessä, on paljon helpompi onnistua myös viestinnässä ja vaalikampanjoinnissa. Keskustelut ja väittelyt pitävät puolueen elinvoimaisena ja kehittyvänä.

Vaalivoitot vaativat myös onnistunutta politiikkaa: ei ole voittoja ilman onnistumisia eikä onnistumisia ilman voittoja. Suomesta on tehtävä maailman ensimmäinen hiilineutraali hyvinvointivaltio. Emme saa antaa tämän unohtua hallituksessa. Koronan jälkeinen jälleenrakennus tulee tehdä kestävästi, jotta selviämme myös tulevista kriiseistä.

Parempaa politiikkaa pitää tehdä ennen kaikkea maailman pelastamisen takia. Tätä ei pidä unohtaa, oltiin sitten kannatuksen huipuilla tai pohjalukemissa. Ilmaston, ihmisoikeuksien, hyvinvointivaltion ja yhdenvertaisuuden puolustamisella on Suomessa laaja tuki. Näistä arvoista ei siis pidä eikä edes kannata lähteä tinkimään vaalivoittojen perässä.

Vihreiden nuorten tukea haen, sillä Vihreät nuoret on poliittinen kotini ja taustaryhmäni, jota olen aiemmin edustanut puoluevaltuuskunnassa ja Vihreiden nuorten puheenjohtajana ja jota tahdon edustaa myös jatkossa. Olen pyrkinyt pitämään tiiviisti yhteyttä Vihreisiin nuoriin kaupunginvaltuutettuna ja kansanedustajana, ja samaa aion jatkaa, jos minut valitaan Vihreiden varapuheenjohtajaksi.

Puoluesihteeriksi

Veli Liikanen (mies, 42)

Haen jatkokautta puoluesihteerinä ja pyydän työni jatkolle myös Vihreiden Nuorten tukea.

Takana on kaksi erittäin vaativaa ja tiivistä vuotta, mutta myös kokemuksia vaikeuksien voittamisesta ja konkreettisesta maailman muuttamisesta yhdessä loistavien vihreiden toimijoiden kanssa. Maailmassa on huutava tarve vihreälle liikkeelle, joka laittaa itsensä likoon ympäristön, koulutuksen, yhdenvertaisuuden ja ihmisoikeuksien puolesta. Tämän joukon tukeminen puoluesihteerinä on suuri kunnia.

Kaksi vuotta sitten lähdin rakentamaan Vihreistä entistä vahvempaa puolueorganisaatiota ja liikettä, joka tarjoaa ihmisille voimaa ja mahdollisuuksia vaikuttaa maailman suuntaan. Tämä työ on yhä kesken. Olemme onnistuneet puolueen korjausvelan purussa. Vihreiden toimijoiden tuki ja palvelut ovat paremmalla tolalla kuin koskaan. Ihmisten mukaan kutsuminen ja yhteisen liikkeen vahvistaminen ei kuitenkaan ole ollut helppoa korona-poikkeusolojen keskellä. Nyt kohtaamisia, keskusteluja, yhdessäoloa ja ihmisten mukaan kutsumista tarvitaan entistäkin enemmän. Se on yksi kärkitehtävistäni puoluesihteerinä, mikäli pääsen työtä jatkamaan.

Kuntavaalien tulokseen emme voi olla tyytyväisiä. Olemme jo käyneet paljon avointa siitä, mitä meiltä seuraavaksi vaaditaan. Meidän on yhdessä parannettava juoksuamme, jotta ihmisten luottamus Vihreiden pitkäjänteiseen työhön paremman maailman rakentamiseksi vahvistuu. Edessä ovat historialliset aluevaalit ja kahden vuoden päässä häämöttävät eduskuntavaalit. Virheistä on opittava, mutta myös onnistumisista tulee pitää kiinni.

Vaalien kipeistä tappioista huolimatta Vihreät on säilyttänyt vahvan aseman Suomen kunnissa. Se on näkynyt kesän uutisissa kuntien luottamustehtävien täyttämisessä, ja se näkyy uusien vihreiden kuntapäättäjien innossa. Näissä vaaleissa nähtiin monen tulevaisuuden kärkivaikuttajan läpimurto. Olen valtavan ylpeä vihreiden ehdokkaiden ja puurtajien työstä vaalituloksen eteen. Teitä kaikkia haluan olla työlläni tukemassa.

Vihreissä nuoret ovat puoleen selkäranka, vastuunkantajia, jotka ovat vieneet puoluetta eteenpäin ja tekevät niin jatkossakin. Olen pyrkinyt puoluesihteerinä tekemään aktiivista yhteistyötä Vihreiden Nuorten johdon kanssa, ja tulokset ovat näkyneet muun muassa toimissa Nuorten resurssivajeen paikkaamiseksi. Olen sitoutunut panostamaan yhteistyöhön jatkossakin ja aina valmis keskusteluun Nuorten kanssa.

Puoluehallitukseen

Amanda Pasanen (nainen, 27)

Haen puoluehallitukseen, sillä haluan olla aktiivisesti mukana tekemässä Vihreistä entistä vaikutusvaltaisempaa ja vihreiden nuorten tavoitteiden mukaista liikettä ja koen että minulla olisi pitkän ja monipuolisen kokemukseni kautta paljon annettavaa Vihreiden nuorten puoluehallitusedustajana.

Olen 27-vuotias ympäristötieteiden opiskelija ja Helsingin vihreän valtuustoryhmän varapuheenjohtaja. Olisin hyvä valinta Vihreiden nuorten puoluehallitusedustajaksi, sillä tunnen nuorisojärjestömme linjat perinpohjaisesti toimittuani useamman vuoden liiton puheenjohtajana sekä hallituksessa. Puolueen sisällä vaikuttaminen on myös tuttua puoluevaltuuskunnasta ja olen nuorisojärjestön puheenjohtajan ominaisuudessa tutustunut myös puoluehallituksessa vaikuttamiseen ja päätöksentekoon.

Puoluehallitus johtaa puolueen toimintaa. Seuraavan kahden vuoden aikana meidän on kirkastettava puolueen suuntaa ja arvoja niin maan hallituksessa kuin jokaisessa kunnanvaltuustossa ja kansainvälisellä tasolla. Meidän on entistä paremmin pystyttävä osoittamaan kuinka olemme luonnon, ilmaston, ihmisoikeuksien ja koulutuksen puolustamisen ykköspuolue. Meidän pitää pystyä osoittamaan yhteistyökyvyn lisäksi peräänantamattomuutta meille tärkeissä asioissa.

Hallitusvastuu ja koronapandemia ovat painaneet puolueen kannatusta alas, vaikka vihreille arvoille ja vihreälle politiikalle onkin paljon kysyntää. Nykyisiin kannatuslukuihin vaikuttavat todennäköisesti myös monet muutkin asiat, mutta mielestäni on tärkeää koko ajan pitää kirkkaana mielessä se että emme saa antaa tuumaakaan periksi ydinarvoistamme: ympäristönsuojelusta ja ihmisoikeuksien puolustamisesta.

Maan hallituksen ilmastopäätöksistä on vielä puolet tekemättä ja ensi syksyn budjettiriihi on tärkeä näytön paikka vihreille. Kesän metsäkeskustelut Suomen linjasta EU:n metsäpolitiikassa ovat myös hyvä esimerkki siitä, kuinka meidän on pysyttävä tiukkana siinä, että hallituskumppanimme noudattavat yhteistä hallitusohjelmaa myös kansainvälisessä politiikassa.

Kaikkiin puoluehallituksen tehtäviin liittyen olen valmis tekemään päätöksiä Vihreiden nuorten tahtotila ja etu huomioiden. Vihreiden nuorten puoluehallitusedustajana avaisin joka kuukausi hyvissä ajoin keskustelun ajankohtaisista aiheista sille tarkoitetussa viestintäkanavassa ja veisin jäsenistömme viestiä eteenpäin puoluejohdolle. Toivon luotttamustanne toimia Vihreiden nuorten puoluehallitusedustajana.

Terhi Raikas (nainen, 28)

Olen ympäristöasioihin ja ihmisoikeuksiin erikoistunut oikeustieteen, filosofian ja valtiotieteen maisteri sekä julkisoikeuden tohtoriopiskelija ja pyrin sekä puoluehallitukseen että valtuustoon. Tavoitteenani on päästä läpi seuraavissa eduskuntavaaleissa, koska sydämen asiani on tehdä Suomessa vihreää, eettistä ja faktoihin perustuvaa politiikkaa. Puoluehallitukseen tai valtuustoon pääseminen on hyvä väylä alkaa luoda Suomeen Raikkaampaa politiikkaa.

Peppi Seppälä (nainen, 28)

Haen Vihreiden nuorten edustajaksi puoluehallitukseen. Olen Vihreiden nuorten puheenjohtajana ollut läsnä hallituksen kokouksissa äänivallattomana mutta nyt haen äänivaltaista paikkaa, jotta voisin paremmin tuoda nuorten kantoja esiin.
Etenkin tulevissa maakuntavaaleissa on tärkeää, että puolueen listoilla on kattavasti nuoria, jotka nostavat nuorille tärkeitä sote-teemoja. Näihin lukeutuvat niin mielenterveyspalvelut, seksuaalivähemmistöjen palvelut kuin ilmainen ehkäisy ja kuukautissuojatkin.
Puolueen huono vaalimenestys ja sen johdosta käytävä keskustelu puolueen suunnan kirkastamisesta on jo alkanut puoluehallituksessa ja valtuuskunnassa mutta konkreettisia päätöksiä tämän toteuttamiseksi ei ole tehty ja nämä tulevat olemaan uuden valtuuskunnan ja puoluehallituksen tärkeimpiä päätöksiä. Keskustelua on käyty etenkin oikeisto vasemmisto, kaupungit ja maaseutu sekä miehet naiset vastakkainasettelusta. Tässä keskustelussa on äärimmäisen tärkeää että nuorten ääntä kuullaan, Vihreiden vaalitulos nojasi vahvasti nuorten hyvään vaalitulokseen ja sen takia nuorten nostamia teemoja tulee nostaa myös puolueen tasolla.
Valittujen edustajien on tärkeää viestiä hallituksen kokouksista etukäteen. Tällä hetkellä viestintä tapahtuu vain Facebookin Aktivino ryhmässä ja näkisin, että olisi syytä miettiä puoluehallituksen ja etenkin puoluevaltuuskunnan kokouksista tiedottamisesta myös muissa Vihreiden nuorten kanavissa, kuten Telegram- ja Whatsapp- ryhmissä. Jäsenistöä tulisi kannustaa Valtuuskunnan kokousten seuraamiseen etenkin kun käsitellään linjapapereita ja muita puolueen tärkeitä aiheita

Puoluevaltuuskunnan varapuheenjohtajaksi

Ville Tynkkynen (mies, 27)

Hei! Olen Ville Tynkkynen, väitöskirjatutkija ja kokenut vihreä aktiivi. Haen puoluevaltuuskunnan varapuheenjohtajaksi, koska haluan olla mukana kehittämässä puoluevaltuuskunnan toimintaa ja rakentamassa vihreää visiota paremmasta maailmasta. Puoluevaltuuskunnan tekemä ohjelmatyö on puolueemme politiikan perusta ja uskon että osaamisestani ja poliittisesta kokemuksestani olisi paljon hyötyä tämän perustan vahvistamisessa

Olen toiminut kuluneen kauden Viheiden nuorten edustajana puoluevaltuuskunnassa ja osan tästä ajasta myös puheenjohdin nuorten valtuuskuntaryhmää. Kulunut kausi on ollut todella innostava, vaikka mukaan on mahtunut puolueen kannalta vaikeitakin hetkiä. Haluaisinkin kovasti päästä jatkamaan työtäni puolueen ohjelmien ja valtuuskunnan käymän arvokkaan poliittisen keskustelun parissa.

Viime vuosina olen toiminut vihreiden reilun muutoksen ohjelman laatineessa työryhmässä, Vihreiden nuorten hallituksessa sekä Vihreiden nuorten talouspoliittisen työryhmän toisena puheenjohtajana. Tällä hetkellä olen toinen puheenjohtaja työryhmässä, joka laatii Vihreille nuorille uutta talouspoliittista ohjelmaa. Aiemmin olen toiminut muun muassa vihreänä varavaltuutettuna Tampereella, Tampereen vihreiden nuorten puheenjohtajana sekä Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan hallituksessa. Puoluevaltuuskunnan varapuheenjohtajana pystyisin nähdäkseni parhaiten käyttämään kokemustani ohjelmatyöstä ja puheenjohtamisesta puolueen ja sen tavoitteiden hyväksi.

Hallitsen valtuuskunnan työskentelyn ja puolueen ohjelmaprosessien yksityiskohdat hyvin. Minulla on myös hyvää ja laajaa substanssiosaamista useilta eri politiikan osa-alueilta. Vahvuusalueitani ovat kuitenkin erityisesti talous- ja koulutuspolitiikka. Muita vahvuuksiani ovat empaattisuus, analyyttinen ote sekä laajojen kokonaisuuksien hallinta. Minusta puoluevaltuuskunta saisi reilun, kuuntelevan, keskustelevan ja erilaisia näkemyksiä ymmärtävän varapuheenjohtajan. Toivon luottamustanne tehtävään.

Puoluevaltuuskunnan jäseniksi

Kaapo Haapanen (mies, 16)

Olen Kaapo Haapanen, 16-vuotias lukiolainen ja vihreä aktiivi Helsingistä. Tällä hetkellä toimin Helsingin vihreiden nuorten varapuheenjohtajana. Nyt pyrin Vihreiden nuorten edustajaksi puoluevaltuuskuntaan.

Vihreiden toimintaan tulin mukaan vuoden 2019 alkupuolella, kun osallistuin Vihreiden nuorten järjestämään Väentapaamiseen. Siitä lähtien olen ollut mukana liiton toiminnassa niin paikallisella kuin kansallisella tasolla. Esimerkiksi Helsingin vihreiden nuorten hallituksessa olen toiminut 2019 lähtien, tänä vuonna varapuheenjohtajana. Vihreiden nuorten liittohallituksessa toimin viime vuoden kv-vastaavana ja kesän kuntavaaleissa Coel Thomasin kampanjapäällikkönä.

Vihreiden toiminnassa ja kaksissa vaaleissa olen kerryttänyt paljon hyödyllistä kokemusta paitsi kampanjoinnista, myös vihreästä politiikasta kunnallisella, valtakunnallisella ja kansainvälisellä tasolla sekä poliittisista asiasisällöistä yleisesti. Nyt uskon, että puoluevaltuuskunta voisi olla loistava näköalapaikka puolueen poliittisten sisältöjen valmisteluun.

Politiikassa minua kiinnostaa erityisesti se, miten ilmastokriisiä voidaan torjua pitäen samalla huoli siitä, että kukaan ei putoa kyydistä. Tähänkin vahvasti liittyvät sosiaalipoliittiset kysymykset ovat lähellä sydäntäni. Pidän demokratian elinehtona sitä, että väestö on mahdollisimman edustettuna päätöksenteossa – sen vuoksi olen puhunut paljon esimerkiksi äänestysikärajan laskemisesta sekä muista keinoista parantaa nuorten ja muiden aliedustettujen ryhmien osallisuutta.

Nuorten, vähemmistöjen ja pienituloisten matala äänestysaktiivisuus viestittää meille, että yhteiskunnan eriarvoistavia rakenteita pitää kaikessa politiikassa pyrkiä muuttamaan. Edustuksellinen demokratia ei toimi toivotulla tavalla, jos suuri osa väestöstä jää ilman edustajaa. Demokraattiseen päätöksentekoon osallistumisen ei tule olla vain hyväosaisten mahdollisuus, vaan aivan jokaisen äänen tulee kuulua. Pidän edustavuuden ja osallisuuden edistämistä suomalaisen vihreän liikkeen yhtenä tärkeimmistä tehtävistä.

Jos nämä teemat ja ajatukset puhuttelevat, olisi kunnia saada teiltä Vihreiltä nuorilta luottamus loppukesän jäsenäänestyksessä. Paikka puoluevaltuuskunnassa olisi itselleni yhden ison unelman täyttymys.

Tsemppiä kaikille puoluekokoukseen – minuun saa aina olla yhteydessä!

Jami Haavisto (mies, 23)

Moi! Oon Jami Haavisto, 23-vuotias juppi Helsingin Kumpulasta. En oo sukua Peksille, vaan oon kotoisin Pohjanmaalta. Opiskelen Helsingin yliopistossa molekyylibiologiaa ja ympäristötaloustiedettä, minkä uskon antavan hyvät eväät duuniin kestävyyskriisin torjunnan parissa.

Vihreisiin liityin vuonna 2018 samoihin aikoihin, kun muutin Seinäjoelta Helsinkiin. Sittemmin oon vaikuttanut Vihreissä nuorissa: ensin liittohallituksen ympäristöpolitiikan vastaavana 2020 ja nyt 2021 liittohallituksen talouspolitiikan vastaavana. Tänä vuonna oon myös puheenjohtanut liiton talouspoliittisen ohjelman uudistustyötä yhdessä Ville Tynkkysen kanssa.

Kestävyyskriisi on siis se syy, miksi aikanaan liityin Vihreisiin ja Vihreisiin nuoriin. Tässä porukassa hiffataan se, että esimerkiksi talous- ja sosiaalipolitiikka on hyviä työkaluja ilmastokriisin torjumiseen, kun muissa puolueissa asetelma vaikuttaa olevan ihan toisin päin.

Mun suurin mielenkiinnon kohde onkin just talouspolitiikan soveltaminen kestävyyskriisin ratkaisussa ja eriarvoisuuden vähentämisessä, mikä selittää myös mun alavalinnan. Muita mun erityisosaamisalueita on mm. liikenne ja maa- ja metsätalous. Nää on kaikki sellaisia asioita, joihin puoluevaltuustossa tarvitaan myös meidän nuorten näkemystä.

Vihreillä on selkeesti iso haaste nousta keskisuuresta 10-12% puolueesta sinne yli 15 prosenttiin ja jopa tulevaksi pääministeripuolueeksi asti. Suurin este tälle on kuitenkin se, ettei vihreiksi mielletyt teemat puhuttele tarpeeksi monia. Puolueen ohjelmista löytyy jo nyt todella hyviä linjauksia muun muassa koulutuksesta, työllisyydestä, yrittäjyydestä ja maataloudesta. Se ei kuitenkaan riitä, sillä onnistunut politiikka vaatii muutakin kuin hyvää ohjelmatyötä: meidän viesti pitää saada ohjelmapaperista ihmisille.

Tää kuuluu olennaisesti puoluevaltuuskunnan tehtäviin. Meidän ei tarvi eikä pidä tinkiä yhtään meidän arvoista, että 20% kannatus voisi olla jonain päivänä todellisuutta. Siihen riittää se, että luotetaan omaan tekemiseen ja osaamiseen. Sitä mä pyydänkin teiltä, rakkaat vihreät nuoret; luottamusta antaa kaikki mun osaaminen ja asiantuntemus seuraavaksi kahdeksi vuodeksi puolueen käyttöön puoluevaltuuskunnan kautta.

Onni Härkönen (muunsukupuolinen, 21)

Olen 21-vuotias yhteiskuntatutkimuksen opiskelija Tampereelta. Alunperin olen kotoisin Imatralta, josta muutin Helsinkiin 16-vuotiaana. Tampereella olen asunut elokuusta 2020. Minulla on kokemusta toimimisesta Vihreiden nuorten työryhmissä, paikallisjärjestöissä, opiskelijapolitiikassa sekä vuonna 2021 liittohallituksessa. Olen päässyt tutustumaan vihreisiin nuoriin laajalti ympäri Suomen ja uskonkin, että minulla on sitä osaamista, mitä puoluevaltuuskunnassa toimimiseen tarvitaan.

Kesän kuntavaalien jälkeen on käyty paljon tervetullutta keskusteluja puolueen suunnasta. Me emme voi joustaa ydinarvoistamme – luonnosta, ilmastosta ja ihmisoikeuksista. Ne ovat pohjimmiltaan kannatuksemme peruskivi ja niiden tulisi näkyä poikkeuksetta myös kaikessa tekemässämme politiikassa.

Meidän on uskallettava oltava radikaalimpia ja lyödä nyrkkiä pöytään niissä meille tärkeissä asioissa.

Nuorten on päästävä yhä vahvemmin mukaan päättäviin pöytiin. Uskallettava ottaa osaa niin poliittisten linjojen hiomiseen kuin päivän poliittiseen keskusteluunkin. Meillä on näkemystä, taitoa ja kykyä katsoa myös tulevaan. Ne ovat korvaamattoman arvokkaita asioita myös puoluetason työskentelyssä. Siksi meidän on näitä ominaisuuksia uskallettava myös hyödyntää, sillä tämä puolue on myös meidän.

Julia Kerkelä (nainen, 23)

Olen toiminut puoluevaltuuskunnan varajäsenenä viime kauden, ja nyt olen erittäin motivoitunut jatkamaan työtä jäsenenä. Koen, että kahden vuoden opettelun jälkeen minulta löytyvät eväät tehdä työtä nuorten ja opiskelijoiden arvojen edistämiseksi Vihreässä liikkeessä. Koska minulta löytyy jo kokemusta valtuuskunnassa työskentelystä, hallitsen puolueen ohjelmatyön ja eri toimintatavat hyvin. Tästä osaamisesta olisi hyötyä nuorille, jotka saisivat minusta aktiivisen ja osaavan edustajan valtuuskuntaan.

Olen 23-vuotias valtio-opin maisteriopiskelija Itä-Lapista, Kemijärveltä. Tällä hetkellä asun Helsingissä, mutta olen myös viettänyt paljon aikaa eri kaupungeissa Suomessa sekä maailmalla. Minulta löytyy siis laajaa osaamista ja ymmärrystä Suomesta alueittain, mutta myös kansainvälistä osaamista. Kokemukseni auttavat hahmottamaan eri alueiden tarpeita ja asiakysymyksiä, sekä tuomaan niitä esille politiikassa. Opinnoissani olen keskittynyt ympäristöpolitiikkaan, ja minulta löytyy substanssiosaamista tältä politiikan saralta. Lisäksi olen perehtynyt sosiaalipoliittisiin kysymyksiin, ja minulle politiikassa on aina tärkeää pitää esillä sosiaalista kestävyyttä ekologisen kestävyyden ohella.

Vihreiden jäsen olen ollut vuodesta 2016 saakka. Olen puheenjohtanut Lapin vihreitä nuoria kolmen vuoden ajan vastaten järjestön strategisesta toiminnasta, viestinnästä ja tapahtumista. Liiton toimintaan lähdin mukaan ympäristötyöryhmän kautta, johon kuuluin kolmen vuoden ajan. Viimeisenä vuotena puheenjohdin ympäristötyöryhmää yhdessä Jami Haaviston kanssa. Samana vuotena kuuluin Vihreiden nuorten liittohallitukseen vastaten ympäristöpolitiikan seurannasta. Nuorten lisäksi olen ollut Lapin vihreiden piirihallituksen jäsen kahden vuoden ajan, ja edustanut Lapin vihreitä puoluevaltuuskunnassa varajäsenen paikalta.

Minulta löytyy siis laajasti osaamista ja kokemusta Vihreästä liikkeestä. Valtuuskunnan jäsenelle uskon olevan tästä hyötyä. Tunnen toimintakulttuurimme, aktiivimme ja kokemuksellani voin osoittaa, että minulta löytyy motivaatiota työskennellä nuorten, feministisen ja kestävän yhteiskunnan eteen politiikassa. Vuoden 2019 liittokokouksessa Brigita kutsui minua ränttimuijaksi puheessaan. Jos haluatte, että teitä edustaa ihminen, joka uskaltaa ottaa kantaa – tiedätte kenet valita.

Paula Karhunen (nainen, 25)

Olen Paula Karhunen, 25-vuotias valtiotieteen ylioppilas Helsingin yliopistosta. Kotoisin olen Helsingistä, mutta suurimman osan elämästäni olen asunut Espoossa. Vihreät nuoret on ollut poliittinen kotini 2015 lähtien. Vietin vuodet 2019-2020 opiskelijaliikkeen palveluksessa sekä ylioppilaskunnan että Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) ry hallituksessa. Olen istunut Vihreiden nuorten paikallisjärjestöjen puheenjohtajistossa 2016-2018 Esvinossa , HYYn Vihreissä, useammassa työryhmässä, lautakunnassa sekä kuntavaaleissa ehdolla 2017. Tänä vuonna olen toiminut Vihreiden nuorten liittohallituksessa vastaten korkeakoulupolitiikasta ja toiminut koulutuspoliittisen työryhmän toisena puheenjohtajana. Liittohallituksessa olen osallistunut myös edustajistovaalien suunnitteluun ja lyhyiden kantojen päivitykseen. Erityinen osaamisalueeni on koulutuspolitiikka, ja erityisesti korkeakoulupolitiikka. Vihreät ovat itselleni aina näyttäytyneet koulutuspolitiikan ykköspuolueena, mutta haluaisin nähdä puolueelta konkreettisempia sekä kunnianhimoisempia avauksia korkeakoulujen sekä opiskelijoiden mielenterveyden eteen vielä tällä hallituskaudella, ja varmasti pitäisin näitä asioita esillä poliittisessa keskustelussa. Koulutuspolitiikan ohella olen laajasti kiinnostunut myös muista politiikan sektoreista. Kannoiltani olen talouspoliittisesti enemmän vasemmalla kuin oikealla. Minulle tärkeitä arvoja ovat ympäristö, kestävyys, yhdenvertaisuus ja intersektionaalinen feminismi. Pyrin poliittisessa keskustelussa esittämään asiani konkreettisesti jalähestyttävästi. Luonteeltani olen konsensushakuinen, ja pyrin omalla toiminnallani tuomaan keskustelua yhteen jos mahdollista. Puoluevaltuuskunnan tärkeät tehtävät poliittisesta keskustelusta, sekä erilaisten ohjelmien työstäminen ja hyväksyminen ovat minulle vaalien, liitto- ja puoluekokouksen jälkeen aivan parasta aikaa. Poliittisten puheiden ohella toinen erityinen innostuksen kohteeni on poliittiset ohjelmat ja linjapaperit, joiden kanssa olen oppinut työskentelemään opiskelijaliikkeessä. Hyvä poliittinen ohjelma on samaan aikaan konkreettinen ja rohkeasti edellä sekä onnistuu samanaikaisesti tiivistämään liikkeen linjan kaikille ymmärrettävällä tavalla. Haen Vihreiden nuorten paikalle puoluevaltuuskuntaan, sillä uskon että voin sillä tavalla antaa parasta omaa osaamistani sekä Vihreille puolueena, että Vihreille nuorille osana puoluetta.

Brigita Krasniqi (nainen, 24)

Olen opiskelija, feministi, tuore valtuutettu ja Vihreiden nuorten puheenjohtaja. Olen toiminut tällä kaudella yhtenä Vihreiden nuorten edustajana puoluevaltuuskunnassa. Tämä kausi on ollut erittäin merkittävä meille. Olemme päättäneet, haluammeko olla hallituksessa, ja linjanneet uusia linjoja siitä, miten haluamme maailmaa muuttaa. Minulla on ollut suuri kunnia olla puoluevaltuuskunnassa tällä kaudella. Yhtenä tärkeimpänä valtuuskunnan saavutuksena pidän Reilu muutos -ohjelmaa, jota olin kirjoittamassa työryhmässä.

Haen jatkokautta, sillä tuleva kausi tulee olemaan entistä merkityksellisempi ja haluan olla varmistamassa, että me pidämme lupauksistamme kiinni. Lupaukset, jotka olemme antaneet ihmisille, kun he ovat meille luottamuksensa eduskuntavaaleissa antaneet. Kuntavaalitappio on meille merkki siitä, että emme ole tässä onnistuneet täysin. Meidän on jatkuvasti osoitettava, että edistämme lupauksiamme. Tässä valtuuskunnalla on erittäin tärkeä rooli. On meidän tehtävämme kirittää puoluetta. Emme saa unohtaa, miksi olemme lähteneet hallitukseen. Lähdimme ilmaston, ihmisoikeuksien, koulutuksen ja paremman tulevaisuuden puolesta. Emme apupuolueeksi tai muuttamaan linjoja kannatuksen vuoksi.

Vaikka olemme hallituksessa saaneet paljon vihreitä linjoja edistettyä, se on valitettavasti totta, että olemme joutuneet tekemään vaikeita kompromisseja. Kompromissit kuuluvat hallituspolitiikkaan, mutta on myös kysyttävä, missä menee kompromissien raja? Ymmärrän huolen siitä, että olemme menettäneet sen toivon äänen, jonka annoimme monille Sipilän hallituksen aikana. Tämä toivo paremmasta tulevaisuudesta on tuotava takaisin. Meidän on tehtävä enemmän töitä sen eteen, että saamme lunastettua takaisin sen luottamuksen, jonka menetimme kuntavaaleissa.

Vihreät on minulle puolue, jossa puolustetaan tinkimättömästi ympäristöä ja ihmisiä. Haluan, että tämä näkyy ennen kaikkea meidän hallituspolitiikassa. Haluan olla edistämässä yhdessä koko muun puolueen kanssa arvojamme. Vihreiden nuorten edustajana pidän sitä tärkeänä, että meidän ääni kuuluu vahvasti valtuuskunnassa ja puolueessa. On meidän tehtävämme olla puolueen omatunto. Valtuuskunnassa linjataan puolueen kannat ja siksi on tärkeää, että meidän vihreiden nuorten ääni kuuluu linjatyössä.

Mikäli haluat valtuuskuntaan rohkean feministin, joka puolustaa ihmisoikeuksia ja ympäristöä, toivon, että harkitset minun äänestämistä. Haluan jatkaa työtä valtuuskunnassa ja edistää meidän vihreiden nuorten ääntä puolueessa.

Oona Käyhkö (nainen, 24)

Olen 24-vuotias ympäristötieteiden maisteriopiskelija ja Vihreiden nuorten liittohallituksen jäsen. Asun ja opiskelen Helsingissä, mutta alkujani olen kotoisin Savonlinnasta. Olisin mainio valinta puoluevaltuuskunnan jäseneksi, koska olen osaava ja sovitteleva, mutta tarvittaessa myös rohkea ja räväkkä, aivan kuten Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liittokin.

Ilmastonmuutos ja luontokato ovat aikamme suurimmat uhat. Uskon demokratiaan ja haluan olla mukana luomassa vastuullista suomalaista politiikkaa, jota ympäristökriisin ratkaiseminen vaatii. Puoluevaltuuskunnassa ensisijaisena tavoitteenani olisi varmistaa, että vihreä puolue kirittäisi koko maan ympäristöpolitiikkaa kunnianhimoisilla tavoitteillaan.

Toisin puoluevaltuuskuntaan vankan ympäristöosaamiseni. Olen opinnoissani perehtynyt erityisesti luonnon monimuotoisuuden turvaamiseen ja tunnen syvällisesti poliittiset instrumentit, joiden käyttöönottoa luontokadon ratkaiseminen vaatii. Ympäristökysymysten lisäksi haluan vaikuttaa erityisesti nuorten mielenterveyden edistämisessä, laadukkaan koulutuksen turvaamisessa ja feministisemmän yhteiskunnan rakentamisessa.

Kokemusta erilaisissa luottamustehtävissä toimimisesta olen kartuttanut opiskelijapolitiikassa ja sieltä mukaani ovat tarttuneet myös vihreiden opiskelijajärjestöjen koulutuspoliittiset linjat. Vihreiden nuorten liittohallituksessa toimiminen on opettanut minulle puolueen toimintatavoista kuin myös nuorten ja opiskelijoiden linjoista. Toivon pääseväni edistämään vihreiden nuorten ja opiskelijoiden asiaa koko puolueen tasolla puoluevaltuuskunnassa.

Tuomo Kondie (mies, 28)

Olen Tuomo Kondie, kielentutkija, aktivisti ja Vihreiden nuorten hallituksen jäsen. Haen vihreiden puoluevaltuuskuntaan tuodakseni protestia protestipuolueeseen ja vaihtoehtoja vaihtoehtoliikkeeseen.

Vihreä liitto on syntynyt kansalaisliikkeistä, vaihtoehdoksi vakiintuneille politiikan teon tavoille. Vuosikymmenten saatossa vihreät on kuitenkin vakiintunut osaksi suomalaista puoluekenttää ja valtarakenteita, eikä viime aikoina yhteys kansalaisyhteiskuntaankaan ole toiminut niin hyvin kuin ennen. Koijärven aikoihin ei enää ole paluuta, mutta vihreät voisi yhä oppia paljon juuristaan.

Taustani on vahvasti kansalaisaktivismissa. Olen toiminut erityisesti ilmastoliikkeessä ja omistautunut vahvasti karjalaisten ja muiden vähemmistöjen oikeuksien ajamiseen. Ympäristön ja ihmisoikeuksien puolustaminen on vihreiden arvojen ydintä, muttemme saa puolueena tuudittautua siihen, että nämä asiat ovat meillä aina hallussa, vaan meidän on oltava jatkuvassa vuoropuhelussa aktivistiliikkeiden kanssa.

Ympäristön suhteen vihreillä olisi varaa olla tiukempia ja ärhäkämpiä. Puoluepolitiikka on aina kompromissien taidetta, mutta luonnonlakien kanssa emme voi neuvotella. Meidän on uskallettava rohkeammin haastaa vallitsevia yhteiskuntarakenteita. Kun elämme kestävyyskriisien keskellä yhteiskunnissa, jotka yhä edelleen kiihdyttävät tuhoa, ei kestävää siirtymää voida tehdä kevyellä kosketuksella. Se vaatii radikaaleja toimia, joten vihreiden on oltava radikaalimpi toimija. Meidän on rohkeasti haastettava vallitsevia itsestäänselvyyksiä, kuten jatkuvaa talouskasvua, kaupallista kulutusta ja työhön sidottua toimeentuloa.

Vähemmistöjen oikeuksissakin on paljon tehtävää. Karjalaisilla ei vieläkään ole mitään laillista asemaa Suomessa. Saamelaisten oikeuksia kieleensä, kulttuuriinsa ja elinkeinoihinsa ei ole turvattu. Romanien syrjintä on jatkuvaa niin valtaväestön kuin viranomaistenkin, kuten poliisin, taholta. Rasismi rehottaa, trans- ja intersukupuolisten epäinhimillinen kohtelu jatkuu terveydenhuollossa, kuten myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjintä yhteiskunnassa. Puheet tasa-arvon mallimaasta kaikuvat onttoina niin kauan kuin nämä ihmisoikeusrikkomukset jatkuvat, ja vihreiden on oltava eturintamassa taistelussa niiden lopettamiseksi.

Valtuuskunnassa voin tarjota puolueen käyttöön laajat yhteydet kansalaisyhteiskuntaan, tutkijan analyyttiset taidot, ilmastoaktivistikokemukseni ja mittavan asiantuntijuuden ja kokemuksen vähemmistöjen oikeuksien puolustamisesta.

Aleksi Lehto (sukupuoleton, 22)

Olen ehdolla vähemmistöjen yhdenvertaisuuden ja Vihreän muutoksen saavuttamiseksi. Sukupuolettomana sateenkaarinuorena opiskelijana ja viestinnän asiantuntijana monissa organisaatioissa toimineena olen huomannut Vihreiden tarpeen muuttua. Olemme jäämässä muutoksen jalkoihin ja se näkyy vahviten vaalituloksestamme. Meidän tulee konstruktoida sisäiset viestintäkanavamme uudestaan ja tulla lähestyttävämmiksi uusien toimijoiden silmissä. Viestintämuutoksen lisäksi tarvitsemme myös entistä kunnianhimoisempia ilmastotavoitteita ja innovatiivisempia ideoita niiden saavuttamiseksi.
Ei jäädä väistämättömän muutoksen jyrän alle.

Konsta Lindi (mies, 21)

Me ollaan puolueena ikään kuin eräänlaisessa taitekohdassa. Vihreät on viime vuosina näyttäytynyt totutusta poiketen melko kädenlämpöisenä puolueena, ehkä osin hallitusvastuun tiimoilta, ehkä jostain muista syistä. Mulle on kuitenkin selvää, ettei ilmasto- ja ympäristökriisiä torjuta varovin askelin ja, että koulutuksesta, sivistyksestä ja eriarvoisuuden torjumisesta on pidettävä kiinni rystyset valkoisina.

Kuntavaalit osoitti, ettei historiallisesti nousujohteista kannatusta voi pitää annettuna, jos me ei rohkeasti pidetä kiinni meidän ydinarvoista. Puolueen hieman kompuroidessa vaalien alla me Vihreät nuoret tehtiin aivan todella kova kuntavaalikampanja ja upea tulos ympäri Suomen. Niissäkin kunnissa, joissa puolueen kannatus tippui roimasti, monet nuoret pärjäsivät todella hienosti ja tää on selkeä merkki siitä, että meillä on valtavasti annettavaa tälle puolueelle. Me vihreät nuoret ollaan osaavaa, rohkeaa, ja mikä tärkeintä, intohimoista porukkaa ja me tarvitaan vahva edustus puolueen eri toimielimissä, jos me halutaan pystyä muuttamaan tätä maailmaa meidän puolueen kautta.

Puoluevaltuuskunta on valtavan tärkeä elin puolueessa ja on koko kentän etu, että valtuuskunnan jäsenet ovat tiiviissä yhteistyössä jäsenistön ja aktiivien kanssa. Mä tahdon olla helposti saavutettava, yhteistyötä tekevä ja ennen kaikkea kuunteleva jäsen puoluevaltuuskunnassa ja siksi juuri mun ehdokkuutta puoluevaltuuskuntaan tulisi tukea. Syyskuun puoluekokouksessa valittava puoluejohto vie meidät seuraavin eduskuntavaaleihin. Nyt on varman ja tarpeellisen korjausliikkeen aika ja mulle olisi valtavan suuri kunnia päästä puoluevaltuuskuntaan pitämään meille Vihreille nuorille tärkeiden arvojen puolia.

Sara Nyman (nainen, 21)

Ilmastokriisi ei ole päätöksenteon keskiössä ellei joku puolusta sitä myös juhlapuheiden jälkeen. Nuoret eivät ole päättämässä ellei joku nosta heitä päättäviin asemiin. Tulevaisuudessa ei ole planeettaa ellei joku nyt politiikassa toimi sen puolesta. Näin mä mietin kun liityin aikanaan Vihreisiin ja lopulta ihan samoista syistä olen edelleen mukana. Olen ilmastoaktivisti koska politiikkaa tarvitsee kirittäjä ja luonto äänen yhteiskunnassa. Olen mukana politiikassa koska päätökset tehdään lopulta siellä ja muutoksen voi saada aikaan vain yhdessä.

Näen puoluevaltuuskunnan roolin puolueen omatuntona; innostajana, keskustelun herättäjänä ja kriitiikinkin äänenä. Olen valmis antamaan kaiken tukeni Vihreälle työlle, jota tässä ajassa tarvitaan enemmän kuin koskaan.

Olen Sara, 21-vuotias poliittisen historian opiskelija. Ennen kaikkea olen kuitenkin ilmastotoimija, muun muassa nuorten ilmastodelegaattina ja ilmastopolitiikan pyöreän pöydän varapuheenjohtajana. Jossain siinä välissä luen, valokuvaan ja katselen järvelle.

Ilmaston ja luonnon puolella ollaan ensisijaisesti koska se on oikein ja ainut vaihtoehto turvata planeetan tulevaisuus. Meillä Vihreille on osaamista, valmius konkreettisiin toimiin ja visiot tulevaisuuden maailmasta. Meidän tulee olla rehellisiä nykyisten toimenpiteiden riittämättömyydestä ja tehdä entistä kovemmin töitä tieteen mukaisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Meidän täytyy olla samaan aikaan luovia, visioida tulevaa ja tavoitella myös mahdotonta. Keskustella ja löytää yhteistä, mutta ei joustaa ydinarvoistamme. Ei siksi että se näyttäisi hyvältä vaan koska vain silloin voimme lunastaa lupauksemme tuleville sukupolville.

Ilmastotoiminta niin kotimaassa kuin kansainvälisesti on opettanut paljon, muutakin kuin asiaosaamista. Olen tottunut argumentoimaan, keskustelemaan ja rakentamaan. Toimimaan.

Asioihin perehtyvä, keskusteleva ja innolla kestävään tulevaisuuteen suhtautuva. Sellaisen puoluevaltuuskunnan jäsenen vihreät nuoret minusta saisivat.


Allu Pyhälammi (muunsukupuolinen, 36)

Hei!

Haen puoluevaltuuskunnan jäseneksi.

Taustani on monialainen ja -tahoinen. Olen tänä vuonna ensimmäistä kertaa kuntavaaleihin ehdokkaana lähtenyt vihreä. Lahden Vihreiden ja aluetoimija Hämeen Vihreiden lisäksi kuulun Aaltovihreisiin ja sitä kautta Vihreisiin Nuoriin ja Espoon Vihreisiin Nuoriin.

Koulutukseltani olen viestintään ja johtamiseen erikoistunut kauppatieteiden maisteri Aalto-yliopistosta, jolla on takana myös tradenomiopinnot ja osittainen tekniikan kandidaatin tutkinto. Työhistoriani on monipuolinen: Olen toiminut energia-alalla Strategisen tutkimuksen mittavan energiatutkimushankkeen koordinaattorina, ja aiemmin sisustus- ja huonekalualan ammattilaisena, keittiösuunnittelijana, kaupan alan osaajana sekä puheentunnistusteknologian kehittäjänä. Parhaillaan työskentelen yliopisto-opettajana ja tutkijana Aalto-yliopistossa. Opetan kursseja koskien kestävää kehitystä liiketoiminnassa, sekä viestintää ja vuorovaikutusta työelämässä.

Toimin parhaillaan Aaltovihreiden hallituksen sihteerinä vuodelle 2021. Istun lisäksi Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan edustajistossa kaksivuotiskaudella, joka on tuonut paljon näkemystä ja kokemusta poliittisen valmistelun ja puheenvuorojen pitämisestä. Toimin edustajistoryhmämme Vihreämpi Aalto varapuheenjohtajana.

Energia- ja kaupunkisuunnitteluasiat kiinnostavat minua henkilökohtaisesti kovasti. Liikenne ja joukkoliikenne on aihe, joka kaipaa uutta tarkastelua lähes jatkuvasti. Päästöt on saatava alas, ja uskon, että olemme vasta aloittaneet keinovalikoiman käytön ja tutkimisen tähän liittyen.

Eräs tärkeimpiä tavoitteita ja keskustelunaiheita, joka Vihreissä tulisi nostaa enemmän esille, on talous. Puolueena meillä on selkeä näkemys millainen Suomen talouden rakenteen tulisi olla. Tämä ei kuitenkaan aina ole välittynyt niin hyvin ulospäin kuin ehkä olisi tarkoitus. Nyt olisikin syytä kirkastaa ja tehostaa taloudellista viestiämme, niin että se silti tukee strategisia tavoitteitamme. Ei ole syytä ajatella hyvinvoinnin ja talouden olevan vastavoimia, ne voivat kulkea – ja tulee kulkea – yhtäaikaisesti samaan suuntaan: Eteenpäin.

Jenna Rantanen (nainen, 25)

Olen Jenna Rantanen, 25-vuotias kasvatustieteiden opiskelija Tampereelta. Haen puoluevaltuuskunnan jäseneksi, koska haluan paremmin päästä vaikuttamaan puolueen näkökantoihin, ja tuoda esiin nuorten ääntä puolueen sisällä.
Kuluneena vuonna olen toiminut Vihreiden nuorten periaateohjelmatyöryhmän jäsenenä ja näin ollen päässyt käymään paljon periaatteellista keskustelua siitä, mitä Vihreinä nuorina haluamme tulevaisuudessa tavoitella ja millaista maailmaa haluamme rakentaa. Haluankin päästä edistämään nuorten näkemyksiä myös koko puolueen tasolle.
Puoluevaltuuskunnassa haluisin pitää ääntä etenkin sivistyslähtöisen koulutuksen puolesta. Sivistyksen vaaliminen ei saa jäädä vain korulauseeksi periaateohjelmiin, vaan sitä on aktiivisesti tuotava esiin poliittisessa toiminnassa. Tätä haluan osaltani edistää. Kasvatustieteilijänä minulla onkin erinomainen tietämys koulutuspoliittisista kysymyksistä.
On myös selvää, että kunnianhimoisempaa ilmastopolitiikkaa tarvitaan. Tähänastiset ilmastotoimet ovat hallituksessa jääneet pettymykseksi ja onkin syytä käydä kriittistä keskustelua siitä, mikä on asemamme hallituksessa ja miten saisimme ilmastotavoitteemme paremmin läpi, sillä aikaa odotteluun ei ole.
Puoluevaltuuskunta saisi minusta perehtyneen, aktiivisen ja motivoituneen jäsenen. Olen aikaisemmin toiminut Vihreiden nuorten liittohallituksessa, sekä Tampereen seudun vihreissä nuorissa ja tunnenkin sitä kautta erinomaisesti Vihreiden nuorten kannat ja tavoitteet.


Peppi Seppälä (nainen, 28)

Haen Vihreiden nuorten edustajaksi puoluevaltuuskuntaan. Olen Vihreiden nuorten puheenjohtajana ollut läsnä valtuuskunnan kokouksissa äänivallattomana mutta nyt haen äänivaltaista paikkaa, jotta voisin paremmin tuoda nuorten kantoja esiin.
Puolueen huono vaalimenestys ja sen johdosta käytävä keskustelu puolueen suunnan kirkastamisesta on jo alkanut puoluehallituksessa ja valtuuskunnassa mutta konkreettisia päätöksiä tämän toteuttamiseksi ei ole tehty ja nämä tulevat olemaan uuden valtuuskunnan ja puoluehallituksen tärkeimpiä päätöksiä. Keskustelua on käyty etenkin oikeisto vasemmisto, kaupungit ja maaseutu sekä miehet naiset vastakkainasettelusta. Tässä keskustelussa on äärimmäisen tärkeää että nuorten ääntä kuullaan, Vihreiden vaalitulos nojasi vahvasti nuorten hyvään vaalitulokseen ja sen takia nuorten nostamia teemoja tulee nostaa myös puolueen tasolla.
Valittujen edustajien on tärkeää viestiä hallituksen kokouksista etukäteen. Tällä hetkellä viestintä tapahtuu vain facebookin Aktivino ryhmässä ja näkisin, että olisi syytä miettiä puoluehallituksen ja etenkin puoluevaltuuskunnan kokouksista tiedottamisesta myös muissa Vihreiden nuorten kanavissa, kuten Telegram- ja Whatsapp- ryhmissä. Jäsenistöä tulisi kannustaa Valtuuskunnan kokousten seuraamiseen etenkin kun käsitellään linjapapereita ja muita puolueen tärkeitä aiheita.


Ville Tynkkynen (mies, 27)

Hei! Olen Ville Tynkkynen, väitöskirjatutkija ja kokenut vihreä aktiivi. Haen jatkokaudelle puoluevaltuuskunnan jäseneksi, koska haluan jatkaa työtäni vihreämmän tulevaisuuden puolesta. Puoluevaltuuskunnan tekemä ohjelmatyö on vihreän politiikan perusta ja uskon että osaamisestani ja poliittisesta kokemuksestani olisi paljon hyötyä tämän perustan vahvistamisessa

Olen toiminut kuluneen kauden viheiden nuorten edustajana puoluevaltuuskunnasta ja osan tästä ajasta myös puheenjohdin nuorten valtuuskuntaryhmää. Kulunut kausi on ollut todella innostava, vaikka mukaan on mahtunut myös puolueen kannalta vaikeita hetkiä. Haluaisinkin kovasti päästä jatkamaan työtäni puolueen ohjelmien ja valtuuskunnan käymän arvokkaan poliittisen keskustelun parissa.

Puoluevaltuuskunnan lisäksi olen viime vuosina toiminut puolueen reilun muutoksen ohjelman laatineessa työryhmässä, Vihreiden nuorten hallituksessa sekä Vihreiden nuorten talouspoliittisen työryhmän toisena puheenjohtajana. Tällä hetkellä olen toinen puheenjohtaja työryhmässä, joka laatii Vihreille nuorille uutta talouspoliittista ohjelmaa. Aiemmin olen toiminut muun muassa vihreänä varavaltuutettuna Tampereella, Tampereen vihreiden nuorten puheenjohtajana sekä Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan hallituksessa.

Hallitsen valtuuskunnan työskentelyn ja puolueen ohjelmaprosessien yksityiskohdat hyvin. Minulla on myös hyvää ja laajaa substanssiosaamista useilla eri politiikan osa-alueilla. Vahvuusalueitani ovat kuitenkin erityisesti talous- ja koulutuspolitiikka. Muita vahvuuksiani ovat empaattisuus, analyyttinen ote sekä laajojen kokonaisuuksien hallinta. Valitsemalla minut jatkokaudelle puoluevaltuuskuntaan Vihreät nuoret saisi osaavan ja kokeneen edustajan, joka ymmärtää eri näkökulmia ja osaa hakea yhteisymmärrystä periaatteistaan tinkimättä.


Oona Varinowski (nainen, 24)

Olen Oona Varinowski, hiljattain Suomeen paluumuuttanut feministi, järjestöaktiivi sekä tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden nuori asiantuntija. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteiden kandidaatti (pääaine kansainvälinen kehitys) sekä gradua vaille valmis sukupuolentutkimuksen maisteri (FM). Aikani kuluu pitkälti vihreän politiikan parissa: työskentelen tällä hetkellä vihreällä eduskuntaryhmällä kansanedustaja Sofia Virran avustajana ja vaikutan Helsingin Vihreiden Nuorten hallituksessa. Olen myös Vantaan Vihreiden Nuorten jäsen ja toiminut aikaisemmin Turun vihreiden nuorten ja opiskelijoiden hallituksessa.

Haen Vihreiden nuorten edustajaksi puoluevaltuuskuntaan, sillä haluan olla rakentamassa entistä tasa-arvoisempaa ja yhdenvertaisempaa puoluetta, joka pitää heikompien puolia ja on aidosti intersektionaalinen. Nykyisessä koventuvassa poliittisessa ilmapiirissä on mielestäni erityisen tärkeää vaalia jakamatonta ihmisarvoa ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta. Vihreiden tulee olla puolue, jonka toiminnan keskiössä on tasa-arvo ja yhdenvertaisuus, ja jossa ihmiset erilaisista taustoista pääsevät osallistumaan ja vaikuttamaan. Haluan omalta osaltani olla viemässä puoluetta tähän suuntaan ja uskon osaamiseni ja kokemukseni antavan tähän hyvät valmiudet.

Ennen nykyistä työtäni työskentelin harjoittelijana Vihreillä Naisilla sekä argentiinalaisessa tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusjärjestössä. Kansainvälisen kehityksen ja sukupuolentutkimuksen opintojen kautta olen saanut syvällistä ymmärrystä tasa-arvoon, yhdenvertaisuuteen ja sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen liittyvistä kysymyksistä niin kansallisella kuin globaalilla tasolla. Vahvuuksiani ovat kyky ymmärtää laajoja kokonaisuuksia, analysoida rakenteellista syrjintää ja eriarvoisuutta sekä työskennellä erilaisten ihmisten kanssa.

Lisäksi minulla on paljon kansainvälistä kokemusta, josta uskon olevan hyötyä puoluevaltuuskunnassa. Tein kanditutkintoni Ruotsissa, vaihto-opinnot Ranskassa ja työharjoittelun Argentiinassa. Lisäksi olen työskennellyt Espanjassa sekä asunut Jamaikalla, missä tein myös kaksi kenttätyötä. Kansainvälinen kokemus on paitsi kehittänyt kielitaitoa, myös tehnyt minusta avarakatseisen ja oma-aloitteisen ihmisen, joka mukautuu erilaisiin tilanteisiin ja osaa ratkaista ongelmia.

Puoluevaltuuskunnan jäsenenä olisin luotettava, motivoitunut ja yhteistyökykyinen. Suhtaudun intohimoisesti vihreän politiikan kehittämiseen ja toimintaani ohjaa intersektionaalinen ajattelutapa.

Verde Ålander (muunsukupuolinen, 21)

Haen puoluevaltuuskuntaan, koska haluan päästä vaikuttamaan niihin lähtökohtiin, joista käsin toimimme puolueena. Haluan varmistaa, että muutokset, joita kohti menemme, ovat reiluja. Haluan kirittää ilmastotoimiamme ja muistuttamaan siitä suunnattoman suuresta hädästä ja ahdistuksesta, jota tunnemme ilmastoon liittyen. Sille on syy, että pelkäämme millaiseksi ilmasto muuttuu jo lähivuosina; emme ole pitäneet tarpeeksi lujaa kiinni tavoitteistamme.

Minulle keskeisiä arvoja vihreänä toimijana ovat yhteisöllisyys, vastuu ja demokratia. Tahdon, että teemme aktiivisesti toimia järjestökenttämme yhtenäisyyden eteen, ja että rohkaisemme yhteistyöhön yli järjestö- ja aluerajojen.

Puoluevaltuuskunnassa olisin avoin viemään eteenpäin kaikkien vihreiden nuorten ajatuksia ja arvoja. Oman yhteisön ja oman järjestön edustaminen on minulle tärkeää. Pyrkisin edustajana keskustelemaan mahdollisimman paljon kentän kanssa ja etsimään ratkaisuja, joissa meitä nuoria ja meidän huolia ei unohdeta

Jaa somessa:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Lisää aihealueeseen liittyen