Hyppää sisältöön

Vihreät nuoret vaativat inhimillistä turvapaikkapolitiikkaa: pakkopalautukset on lopetettava ja turvapaikkaprosesseja nopeutettava

Suomen turvapaikkajärjestelmä on korjattava ihmisoikeuksia kunnioittavaksi. Pakkopalautukset on pysäytettävä heti ja turvapaikkaprosesseja nopeutettava, jotta kukaan ei joudu odottamaan turvapaikkapäätöstä yli kahta vuotta. Nuoren afgaani-turvapaikanhakijan itsemurha Uusikaarlepyyssä on järkyttänyt ympäri Suomea ja nostanut turvapaikkajärjestelmän ongelmat jälleen julkiseen keskusteluun.

“Pakkopalautukset vaarallisiin maihin, kuten Afganistaniin on lopetettava viipymättä. Ketään ei saa palauttaa hengenvaaraan. Ihmisoikeudet on asetettava etusijalle turvapaikkapolitiikassa ja edellisen hallituksen aiheuttamat heikennykset turvapaikkajärjestelmään on korjattava viipymättä. Yksikään ihminen ei ole laiton, vaan jokaisella meistä on jakamaton ihmisarvo ja oikeus yhdenvertaiseen kohteluun,” vaatii Vihreiden nuorten puheenjohtaja Sameli Sivonen.

“Ei ole inhimillistä, että useat vuonna 2015 saapuneet turvapaikanhakijat joutuvat edelleen odottamaan päätöksiä turvapaikasta. Pitkä odotus vailla toivoa tulevaisuudesta asettaa nämä nuoret täysin epäinhimilliseen tilanteeseen. Emme voi sallia, että Uusikaarlepyyn kaltaisia tragedioita tapahtuu oikeusvaltiossa. Turvapaikkajärjestelmä on korjattava viipymättä,” vetoaa Vihreiden nuorten puheenjohtaja Amanda Pasanen.

“Työ- ja opiskeluperusteisten oleskelulupien myöntämistä tulee helpottaa ja tarveharkinta on poistettava. Muukalaispasseja on myönnettävä paperittomille, joiden työluvan esteenä on puuttuva matkustusasiakirja. On viranomaisten vastuulla järjestää ja varmistaa, että jokaisella turvapaikanhakijalla on halutessaan mahdollisuus henkilökohtaiseen oikeusapuun ennen turvapaikkapuhuttelua,” vaativat Vihreiden nuorten puheenjohtajat Amanda Pasanen ja Sameli Sivonen.

Lisätietoja:

Vihreiden nuorten puheenjohtajat (puheenjohtajat@vihreatnuoret.fi)
Sameli Sivonen, 050 4066855
Amanda Pasanen, 040 9611330

Vihreillä nuorilla on kaksi tasa-arvoista puheenjohtajaa

Jaa somessa:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Lisää aihealueeseen liittyen