Hyppää sisältöön

Turvataan Suomen tulevaisuus – muistetaan koulutusrahat ja opiskelijan toimeentulo!

Vihreät nuoret peräänkuuluttavat koulutuspanostusten ja opiskelijan toimeentulon muistamista budjettiriihessä.

“Opintorahaan tarvitaan tuntuva nosto ja opintotuen opintopisterajoista tulee luopua. Budjettipäätöksissä on taattava korkeakoulujen perusrahoituksen korotukset ja varmistettava tulevien sukupolvien mahdollisuudet kasvaa rakentamaan kestävää Suomea” vaativat Vihreiden nuorten puheenjohtajat Sameli Sivonen ja Amanda Pasanen.

“Opiskelijoiden velaton toimeentulo on heikentynyt paljon viimeisen 30 vuoden aikana. Vuonna 1992 opintoraha oli 264 euroa, mikä vastaa nykyrahassa noin 386 euroa. Niistä ajoista on tultu merkittävästi taaksepäin. Nyt opiskelija saa opintorahaa 250 euroa kuussa. Nykypäivän opiskelijalla on siis 136 euron verran vähemmän rahaa käytettävissään kuin opiskelijoilla 1990-luvun alussa”, kertoo Vihreiden nuorten puheenjohtaja Amanda Pasanen.

Opiskelijajärjestöt vaativat hallitusneuvottelujen alla sadan euron korotusta opintorahaan, mutta hallitusohjelmassa sosiaaliturvan osalta rahat menevät pitkälti suuriin eläkekorotuksiin. Suomen ylioppilaskuntien liiton arvion mukaan opintorahan 100 euron korottaminen maksaisi korkeintaan 116 miljoonaa euroa vuodessa. Mikäli rahaa tähän ei riitä, voidaan Vihreiden nuorten mukaan opiskelijoiden tilannetta ensihätään helpottaa hieman myös poistamalla kuukausittaiset opintopistevaatimukset opintotuesta.

“Kun vuonna 1992 opintoraha oli selvästi yli puolet opintotuesta se on tänä päivänä enää 27 %. Lopputuki on lainaa. Nyt aloittavalla opiskelijalla on valmistuessaan kerrytettynä keskimäärin jo lähes 30 000 euroa lainaa. Mitä jos opiskelija ei halua kasvattaa useiden kymmenien tuhansien eurojen lainapottia? Silloin opiskelija ei ole oikeutettu edes toimeentulotukeen. Vaihtoehdot täysipäiväisen opiskelun rahoittamiseen ovat siis joko ottaa kymmenien tuhansien eurojen laina tai elää 250 eurolla”, toteaa Vihreiden nuorten puheenjohtajaa Sameli Sivonen.

“Jo valmiiksi kovasti velkaantuneiden, aiempaa pienempien ikäluokkien harteille kaatuu samalla aiempia vuosikymmeniä suurempien eläkemaksujen maksaminen, jotta työeläkejärjestelmämme kestää aiempaa suuremmalle määrälle eläkeläisiä maksettavat eläkkeet. Tämä velan ja maksujen samanaikainen kasautuminen yhden ikäluokan harteille ei ole kestävä tie”, lopettavat Pasanen ja Sivonen.

Lisätietoja:
Vihreiden nuorten puheenjohtajat (puheenjohtajat@vihreatnuoret.fi)
Sameli Sivonen, 050 4066855
Amanda Pasanen, 040 9611330
Vihreillä nuorilla on kaksi tasa-arvoista puheenjohtajaa 

Jaa somessa:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Lisää aihealueeseen liittyen