Vihreät nuoret vaatii Suomelta ja EU:lta välittömiä toimia Amazonin metsäpalojen sammuttamiseksi.
“Euroopan unionin on otettava taloudelliset pakotteet käyttöön ja puututtava ongelmaan. EU:n tulee luopua Mercosur-kauppasopimuksesta, mikäli metsäpaloihin ei puututa välittömästi. Lisäksi EU:n tulee asettaa tuontikielto sademetsää tuhoaville tuotteille EU-maissa,” vaativat Vihreiden nuorten puheenjohtajat Sameli Sivonen ja Amanda Pasanen.
Yli kolmanneksen maailman sademetsistä kattava Amazon palaa ennätysvauhtia – metsää tuhoutuu jopa jalkapallokentän kokoisia alueita minuutissa. “Maailman keuhkojen” nopea tuhoutuminen kiihdyttää ilmastonmuutosta ja tuhoaa yhtä maailman monimuotoisinta luontoaluetta peruuttamattomasti. Suurin osa Amazonin sademetsästä sijaitsee Brasilian alueella, joten sen suojelu on tällä hetkellä Brasilian presidentin, äärioikeistolaisen Jair Bolsonaron käsissä.
“Sademetsien tuhoutumiseen johtaa pääasiassa lisääntynyt lihankulutus, jonka vuoksi karjataloudelle raivataan peltoa sademetsistä. Suurin osa raivatusta peltomaasta käytetään soijan viljelyyn karjan ravinnoksi. Kesällä kuivaan aikaan maanviljelijät raivaavat uutta viljelyaluetta polttamalla metsää. Lihankulutukseen on puututtava kaikkialla maailmassa, jotta tällaisilta ympäristötuhoilta vältytään” sanoo Sivonen.
Amazonin alueella elävät alkuperäiskansat pyrkivät suojelemaan metsää, mutta heidän asemansa on heikentynyt merkittävästi.
“Kautensa alussa Bolsonaro teki kehotuksen alkuperäiskansojen alueiden valtauksesta ja päätösvallan siirtämisestä maatalousministeriölle. Alkuperäiskansoilta riistetään elinolot, jotta metsää voitaisiin raivata enemmän. Amazonin metsähakkuut kasvoivat viime vuonna jopa kolmanneksella ja Bolsonaro on ilmoittanut tavoitteekseen kasvattaa hakkuita yhä. Alkuperäiskansojen oikeuksien polkeminen on lopetettava niin ihmisoikeuksien toteutumisen kuin ilmastonkin vuoksi” vaatii Pasanen.
Tänä vuonna metsää on poltettu ennätystahtia ja Amazon on ollut liekeissä jo kolme viikkoa. Amazonin metsäpaloilla on erittäin tuhoisa vaikutus alueen luonnon monimuotoisuuteen ja hiilinieluun, sillä ne muuttavat merkittävän hiilinielun suureksi hiilivuodoksi ja tuhoavat alueen eliöyhteisön.
“EU:lla ja Suomella EU:n puheenjohtajamaana ei ole enää aikaa katsoa sivusta, kuinka koko maailman tulevaisuus on uhattuna Brasilian välinpitämättömän politiikan seurauksena.” toteavat Sivonen ja Pasanen.