Hyppää sisältöön

Vihreät nuoret vaatii Kokoomusnuoria pyytämään opiskelijoilta anteeksi surkeaa edunvalvontaansa

Kokoomusnuoret väittävät tänään julkaistussa kannanotossaan, että Orpon hallitus “turvaa mahdollisuuden täysipäiväiseen opiskeluun”. Tämä on täyttä paskaa ja kaukana siitä, mitä Kokoomusnuorten puheenjohtaja Ida Leino lupaili vielä maaliskuussa Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon kanssa.

“Meidän opiskelijoiden pitäisi olla ilmeisesti kiitollisia siitä, että saamme ottaa lisää velkaa. Opintolainakanta on kuitenkin kolminkertaistunut kymmenessä vuodessa, ja tämänhetkisellä korkotasolla Orpon hallituksen 200 eurolla paisuttama opintolaina voi tuottaa opiskelijalle jopa 6000 euron korkomenot opintojen aikana. Kokoomus haluaa ainakin puheiden tasolla pysäyttää velkaantumisen, mutta sysää opiskelijat vielä syvemmälle velkahelvettiin”, Vihreiden nuorten puheenjohtaja Jami Haavisto täräyttää.

“Orpon hallitus kyykyttää opiskelijoita ennennäkemättömällä tavalla. Opintorahan ja asumistuen indeksijäädytykset sekä leikkaukset asumistukeen heikentävät opiskelijoiden toimeentuloa jopa 150 euroa kuukaudessa hallituskauden loppuun mennessä. On älyllisesti epärehellistä väittää, että opintolainan valtiontakauksen kasvattaminen paikkaisi näitä leikkauksia, sillä opintolaina ei ole opiskelijalle tuloa, vaan velkaa”, muistuttaa Vihreiden nuorten puheenjohtaja Selinä Nera.

“Kokoomusnuoret kuvittelevat, että nuorten terapiatakuu ratkaisisi opiskelijoiden mielenterveyskriisin. Terapiatakuu on toki hyvä asia, mutta sillä ei puututa ongelmien juurisyihin. Mielenterveysongelmien takana on usein toimeentulon haasteet, kovat suorituspaineet sekä opintojen ja töiden yhteiskuormitus. Siihen ei auta se, että Kokoomus samanaikaisesti leikkaa opiskelijoiden toimeentulosta ja patistaa töihin. Jopa kolmasosa opiskelijoista kärsii mielenterveyden oireilusta, ja tämä luku tulee kasvamaan, jos Orpon hallitus ei peru päätöksiään”, Haavisto varoittaa.

“Vaikka Kokoomusnuoret niin väittää, Orpon hallitus ei panosta opiskelija-asumiseen, vaan leikkaa siitä. Hallitusohjelmassa päätettiin leikata erityisryhmien investointiavustuksista 47 miljoonaa. Budjettiriihessä Orpon hallitus päätti toki hieman maltillisemmista leikkauksista vuodelle 2024, mutta vuodesta 2025 lähtien leikkaukset investointiavustuksiin toteutetaan hallitusohjelman mukaisesti täysimääräisesti. Tämä tulee nostamaan opiskelija-asumisen hintaa entisestään samalla, kun toimeentuloa heikennetään”, Nera jatkaa.

“Tätä Kokoomuksen nuorisosiiven vaivaannuttavaa venkoilua ja vastenmielistä valehtelua on katseltu jo tarpeeksi. Siksi haluaisimmekin kysyä paitsi Kokoomusnuorten puheenjohtaja Ida Leinolta että Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja Nea Nättiseltä, että milloin pyydätte nuorilta ja opiskelijoilta anteeksi surkeaa edunvalvontaanne?” kysyvät Haavisto ja Nera.

Jaa somessa:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Lisää aihealueeseen liittyen