Hyppää sisältöön

Vihreät nuoret ja Vihreät Naiset: Seksin oston kielto ei auta ihmiskaupan uhreja ja vaarantaa seksityöläisten turvallisuuden

Vihreiden nuorten puheenjohtajat Amanda Pasanen ja Sameli Sivonen

Naisjärjestöt Monika-Naiset liitto ja Naisjärjestöjen Keskusliitto vaativat seksin ostamisen kriminalisointia keskiviikkona 27.11.2019 julkaistussa kannanotossaan. Vihreät nuoret ja Vihreät Naiset pitävät seksin ostamisen kriminalisointia valitettavan huonona ratkaisuna ihmiskauppan puuttumiseksi. 

“Kun seksityö kriminalisoidaan, piilotetaan seksikauppa pimeille markkinoille ja rikollisten välikäsien osuus lisääntyy. Tämä lisää ihmiskauppaa ja vaarantaa seksityöntekijöiden turvallisuuden. Esimerkiksi Ruotsissa ihmiskaupasta on tullut entistä suurempi ongelma seksin oston kriminalisoinnin jälkeen. Mikäli haluamme auttaa ihmiskaupan uhreja, kriminalisointi on siihen heikko työkalu”, sanoo Amanda Pasanen, Vihreiden nuorten toinen puheenjohtaja.

“Seksin oston kriminalisointi ei ratkaise ihmiskauppaan liittyviä ongelmia, vaan useiden tutkimusten mukaan se päinvastoin huonontaa erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien seksin myyjien asemaa. Pahimmillaan seksin oston kriminalisointi vahvistaa seksityöhön liittyvää stigmaa, vähentää seksityöntekijöiden luottoa viranomaisiin ja vaikeuttaa tarvittaessa tukipalveluihin hakeutumista”, sanoo Taru Yli-Panula, Vihreiden Naisten varapuheenjohtaja.

Vihreiden naisten 1. varapuheenjohtaja Taru Yli-Panula

“Vastustamme ihmiskauppaa kaikissa sen muodoissa. Tilanteen ratkaisemiseksi viranomaisilla tulee olla riittävästi työkaluja, jotta ihmiskaupan uhrit voidaan tunnistaa aiempaa paremmin. Tämän lisäksi ihmiskaupan uhreille on tarjottava matalan kynnyksen apua sekä turvallisia asumispalveluja. Myös ulkomaalaislaki vaatii muutosta, jotta uhrit uskaltavat kääntyä viranomaisten puoleen ilman pelkoa esimerkiksi maasta käännyttämisestä”, muistuttaa Sameli Sivonen, Vihreiden nuorten toinen puheenjohtaja.

Vihreiden Naisten ja Vihreiden nuorten mielestä ihmiskaupan ongelmiin on puututtava sosiaalipolitiikan keinoin niin, että taataan naisten, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen itsemääräämisoikeus. Jokaisella kuuluu jatkossakin olla oikeus tehdä omalla kehollaan mitä haluaa ilman pelkoa väkivallasta tai stigmatisoinnista. 

Lisätietoja:
Vihreiden nuorten tasa-arvoiset puheenjohtajat
Amanda Pasanen & Sameli Sivonen
040 961 1330 & 050 406 6855
puheenjohtajat@vihreatnuoret.fi

Vihreiden naisten 1. varapuheenjohtaja
Taru Yli-Panula
044 262 3982
ylipanulatar@gmail.com

Jaa somessa:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Lisää aihealueeseen liittyen