Hyppää sisältöön

Opiskelijaravintoloiden luovuttava naudanlihasta ja maidosta

Vihreät nuoret vaativat, että suomalaisissa korkeakouluissa siirrytään ilmaston kannalta kestävämmän ruuan tarjoiluun. Helsingin sanomat uutisoi tänään Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan omistamien Unicafe-ravintoloiden luopuvan naudanlihan tarjoamisesta ensi vuoden helmikuussa.

“Opiskelijaliike, korkeakoulut ja tiedeyhteisö puhuvat jo laajasti kestävän kehityksen ja ilmastotekojen puolesta. Opiskelijaravintoloiden omistajaohjauksen ja niiden kilpailutuskriteerien kautta on korkeakouluväellä mahdollisuus näyttää myös itse esimerkkiä ilmastonmuutoksen vastaisessa toiminnassa. Suomalaisten korkeakoulujen opiskelijaravintoloiden tuleekin luopua naudanlihan ja maidon tarjonnasta ruokailuissa”, vaatii Vihreiden nuorten puheenjohtaja Sameli Sivonen.

Hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n uusi maankäyttöä käsittelevä raportti painottaa lihankulutuksen merkittävää vähentämistä välttämättömänä keinona torjua ilmastonmuutosta. Raportin tärkeimpiä viestejä on se, että nykyinen ruoantuotanto nojaa kestämättömälle pohjalle ja on ristiriidassa 1,5 asteen tavoitteen kanssa, jonka saavuttamiseksi on tehtävä muutakin kuin kompensointia, luomutuotteiden suosimista sekä kasvisruuan lisäämistä. Sen mukaan meidän tulee vähentää lihankulutusta ja osittain luopua siitä.

“Siirtymällä ilmaston kannalta kestävämmän ruuan tarjoiluun korkeakoulut pystyisivät siis vähentämään ruoan kautta hiilijalanjälkeään merkittävästi ja esimerkkejä vastaavasta löytyy jo myös maailmalta. Lontoon yliopistoon kuuluvan Goldsmiths’ Collegen tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2025, minkä vuoksi se lopettaa naudanlihan tarjonnan tiloissaan. Suomessa saman tavoitteen hiilineutraaliudesta jakaa muun muassa Turun yliopisto”, muistuttaa Vihreiden nuorten puheenjohtaja Amanda Pasanen.

Naudanlihan tarjonnan lopettaminen kokonaan on tehokas keino pienentää ruoan hiilijalanjälkeä, koska sen tuotanto aiheuttaa kaikesta lihantuotannosta suurimmat päästöt ja vaatii eniten peltopinta-alaa. Naudanlihan ilmastovaikutus on noin 15 kiloa hiilidioksidia tuotettua naudanlihakiloa kohden, kun taas sianlihan vastaava luku on viisi kiloa ja broilerin neljä kiloa. Globaalista peltopinta-alasta 70 prosenttia käytetään eläinten rehuksi ja laitumeksi.

“Maidontuotanto on vahvasti kytköksissä naudanlihan tuotantoon ja käytännössä mahdollistaa suomalaisen lihantuotannon nykyisessä mittakaavassa, joten myös maitotuotteiden kulutuksen vähentäminen tai lopettaminen on täysin perusteltua”, toteaa Vihreiden nuorten puheenjohtaja Sameli Sivonen.

Opiskelijoilla on asiassa vaikutusvaltaa, sillä osalla ylioppilas- ja opiskelijakunnista on suoraa omistajaohjausvaltaa korkeakouluissa toimivissa opiskelijaravintolayrityksissä, esimerkiksi Tampreella toimivat Campusravita ja Juvenes, Oulussa Uniresta ja Helsingissä UniCafe. Lisäksi opiskelijat ja korkeakoulujen johto voivat myös vaikuttaa yksityisten toimijoiden kuten Amican ja Sodexon tarjontaan kampusalueilla sijaitseivien ravintoloiden kilpailutuskriteerien kautta. Niissä tulee ottaa huomioon toimijan valmiudet aidosti kestävään tarjontaan esimerkiksi vaatimalla luopumaan naudanlihan tarjonnasta.

“Kestävän kehityksen periaatteiden tulisi näkyä tulevaisuudessa myös vahvemmin korkeakouluopiskelijoiden ruokailusuosituksissa ja sen myötä Kelan maksaman ateriatuen kriteereissä”, vaatii Vihreiden nuorten puheenjohtaja Amanda Pasanen.

Lisätietoja
Vihreiden nuorten tasa-arvoiset puheenjohtajat
Sameli Sivonen 0504066855
Amanda Pasanen 0409611330
puheenjohtajat@vihreatnuoret.fi

Jaa somessa:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Lisää aihealueeseen liittyen