Hyppää sisältöön

Kokoomus romuttaa nuorten haaveet omasta asunnosta

Orpon hallitus poistaa ensiasunnon ostajien vapautuksen varainsiirtoverosta. Samalla varainsiirtoveroa kevennetään asunto-osakkeiden, kiinteistöjen ja arvopaperien osalta. Nuoret ovat jo nyt aiempia ikäluokkia jäljessä varallisuuskehityksessä, ja hallituksen toimet vaikeuttavat entisestään nuorten vaurastumista omalla työllään.

“Opiskelijoiden toimeentulosta leikkaaminen ja ylivelkaantumisen kiihdyttäminen tarkoittaa sitä, että nuorille kasautuu jo opintojen aikana huomattavasti raskaammin taloudellista taakkaa kuin aiemmille sukupolville. Ensiasunnon oston hankaloittaminen tarkoittaa, että opintojen jälkeen nuorten on myös vaikeampi nousta velkakuopasta,” äimistelee Vihreiden nuorten puheenjohtaja Selinä Nera.

“Kokoomuksen höttöisen talouspolitiiikan vakiohokemia on vuosia ollut se, että ihmisten täytyy pystyä vaurastumaan omalla työllään. Nyt kokoomus kasaa tälle suoraan esteitä ensiasunnon varainsiirtoveron poistolla. Oma asunto on usein ensimmäinen asia, mihin ihmiset sijoittavat varallisuutta kerryttäessään”, Vihreiden nuorten puheenjohtaja Jami Haavisto muistuttaa.

“Omistusasujien kuukausittaiset asumismenot eivät valu vuokranantajalle, vaan heidän omaan taskuunsa asuntolainan lyhennysten kautta. Se on suomalaiselle duunarille keskeinen askel kohti vakavaraisuutta. Nyt tämä mahdollisuus taloudelliseen vapauteen ja omaisuuden kartuttamiseen rajataan yhä harvemmille ja yhä vanhemmille”, harmittelee Nera.

“Se on ollut tiedossa, että kokoomuksen niin sanotut “kipeät päätökset” kohdistuvat kohtuuttomasti pienituloisiin, ja ettei kokoomusta duunarien ja köyhälistön kärsimys hetkauta. Mutta nyt kokoomus hivuttaa ahneita näppejään rikkaidenrahoituskiimassaan yhä laajemman suomalaisjoukon taskuille. Orpon luokkasotahallitus päätti juuri avata uuden rintaman karulla hyökkäyksellään keskiluokkaa vastaan”, Haavisto jyrähtää.

“Varainsiirtovero ei sinällään ole verona erityisen hyvä: se rankaisee usein muuttavia ja tekee työvoiman liikkuvuudesta tahmeampaa. Mutta se, että sitä kevennetään kaikkein rikkaimmille nuorten kustannuksella, on yhdenmukaistamista perse edellä puuhun. Tämä on kokoomuslaisellakin logiikalla poikkeuksellisen typerää”, Haavisto ja Nera päättävät.

Jaa somessa:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Lisää aihealueeseen liittyen