Hyppää sisältöön

Ikimuistoiset kuntavaalit

Vuoden 2021 kuntavaalit tulevat jäämään mieleen monistakin syistä. Oli globaali pandemia joka siirsi vaaleja, aiheutti epävarmuutta kampanjoinnissa, ja vaikutti vaalien keskusteluaiheisiin. Oli aika kun ilmasto ei saanut tarpeeksi näkyvyyttä ja aivan liian moni nuori oli uupunut ja yksinäinen. Toisaalta oli vihreä ehdokasennätys, ja vihreiden nuorten mieletön vaalivoitto.

Suunnittelimme kampanjaa yli vuoden ennen vaaleja. Teimme ehdokasrekrytointia somessa, soittelemalla, viestittelemällä, pitkissä ehdokashankintailloissa Zoomissa. Teimme  kuntavaaliohjelman, joka on rohkea visio aidosti hiilinegatiivisille ja feministisille kunnille. Järjestimme 2 Vaikuttajaviikonloppua, 15-osaisen webinaarisarjan ja livestriimauksia Instagramissa Vihreiden naisten kanssa. Valtasimme  somen, erityisesti Instagramin ja Youtuben, ja teimme yhteistyötä paikallisjärjestöjen kanssa Canvassa. Kohtasimme yhdessä vaalityön varjopuolen, ja käsittelimme häirintää ja syrjintää kampanjoinnissa. Oli valtavasti vertaistukea, yhteisöllisiä tempauksia ja antoisia keskusteluita äänestäjien kanssa.

Ja se kantoi hedelmää. 

Vihreillä oli yhteensä 345 18-29-vuotiasta ehdolla, mikä vastaa 12,30 % koko ehdokasmäärästä. 18-29-vuotiaat keräsivät yhteensä 38 794 ääntä, mikä vastaa 15% kaikista vihreiden äänistä. Heistä 50 pääsi valtuutetuiksi 32 kunnassa, ja yhteensä 93 sai joko valtuusto- tai varapaikan 48 kunnassa. Se tarkoittaa, että 27 % alle 30-v ehdokkaista pääsi läpi tai varalle. 8 uutta valtuutettua on 20-vuotiaita tai nuorempia. Suomen nuorin valtuutettu on vihreä Michaela Jokiniemi Vesilahdella. Joensuussa 3/7 valtuutetusta on alle 25-vuotiaita.

Vaalien jälkeen on aika reflektoida, suunnitella tulevaa, innostua onnistumisesta ja yhdessä miettiä mitä ei mennyt putkeen. Mutta ennen kaikkea on aika kiittää:

Kiitos 38 794 kertaa äänestäjät, että luotitte nuoriin, vihreisiin ehdokkaisiin, ja että annoitte panoksenne demokratialle. Kiitos ehdokkaat, kun laitoitte itsenne niin kokonaan likoon maailman tärkeimpien tavoitteiden takia aivan poikkeuksellisena aikana. Kiitos tukitiimeissä toimineet, olette aivan korvaamattomia. Kiitos Vihreiden nuorten paikallisjärjestöjen toimijat upeista tempauksista ja sinnikkyydestä läpi pitkittyneen vaalikevään. Kiitos puolue ja puolueen paikallisjärjestöt Vihreiden nuorten ja nuorten ehdokkaiden kannustamisesta, tukemisesta ja priorisoinnista. Lämmin ja sydämellinen kiitos Vihreiden nuorten hallitukselle ja toimistolle ikuisista brainstormailuista, rohkeista ideoista ja ehdokkaiden, kentän ja toistenne tukemisesta

Bicca Olin, vaalipäälikkö ja pääsihteeri

Jaa somessa:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Lisää aihealueeseen liittyen