Hyppää sisältöön

Vihreiden nuorten liittokokous: Työelämän syrjintään on puututtava – anonyymi rekrytointi käyttöön!

Vihreät nuoret vaatii, että anonyymi rekrytointi otetaan käyttöön kaikissa julkisyhteisöissä, yrityksissä ja yhdistyksissä.

“Helsingin yliopiston tutkimus osoitti, että Pekka Koivisto -niminen henkilö sai huomattavasti enemmän haastattelukutsuja kuin Alexander Barinov. Jos ihmisen nimi oli Abdul Aziz Ali tai Abdirashid Mohamed, haastatteluun pääsi vielä vaikeammin. Anonyymi rekrytointi estää tällaisen nimen perusteella harrastetun syrjinnän”, kertoo Vihreiden nuorten puheenjohtaja Amanda Pasanen.

“Tutkimuksesta näkee, miten rasismi on suomalaisilla työmarkkinoilla arkipäivää. Rasismia ei tule hyväksyä missään sen muodoissa. Tilanteesta kärsivät erityisesti heikossa asemassa olevat vähemmistöt, joiden työllistymistä yhteiskunnan tulee tukea, ei vaikeuttaa. Tässä anonyymi rekrytointi auttaisi haastatteluun pääsyä”, kuvaa tilannetta Vihreiden nuorten vastavalittu puheenjohtaja Brigita Krasniqi.

Anonyymissa rekrytoinnissa työhakemuksista tulee poistaa vähintään hakijan nimi, ikä, sukupuoli ja muut henkilökohtaiset tiedot. Lisäksi voidaan poistaa esimerkiksi tieto siitä, missä maassa aiempi työkokemus tai koulutus on hankittu.

“Suomen lain mukaan ihmiset ovat työpaikalla tai työpaikkaa hakiessaan tasa-arvoisia. Tämä ei kuitenkaan toteudu käytännössä, vaan ihmisiä syrjitään työmarkkinoilla esimerkiksi iän, sukupuolen, seksuaalisen suuntautumisen, etnisen taustan tai vammaisuuden vuoksi. Ikäsyrjintää on kokenut 18 prosenttia suomalaisista ja Palvelualojen ammattiliitto PAM saa vuosittain uhat yhteydenottoa raskaussyrjintään liittyen”, toteaa Pasanen.

Anonyymi rekrytointi on Suomessa käytössä jo monessa paikassa. Esimerkiksi Suomen suurin työnantaja Helsingin kaupunki päätti ottaa anonyymin rekrytoinnin käyttöön loppuvuodesta 2018. Myös Espoossa, Vaasassa ja Vantaalla on kokeiltu anonyymiä rekrytointia. Yrityspuolella esimerkiksi S-ryhmässä on kokeiltu anonyymiä rekrytointia.

“Anonyymi rekrytointi ohjaa rekrytoijan huomion asioihin, joilla on merkitystä. Esimerkiksi Helsingissä hakemuksiin on lisätty haettavaan tehtävänkuvaan liittyviä kysymyksiä”, kertoo Pasanen.

“Suomessa elää edelleen vahvasti rasistisia ennakkoluuloja. Syrjiviä rakenteita selvittävän eurobarometrin mukaan 28 prosenttia suomalaisista suosisi valkoihoista työnhakijaa tummaihoisen työnhakijan kustannuksella. Tällaisia ennakkoluuloja meidän on purettava aktiivisesti kehittämällä rekrytointilanteita”, vaatii Vihreiden nuorten puheenjohtaja Brigita Krasniqi.

“Opiskelija­liitto Pron mukaan ulkomaisten opiskelijoiden on vaikeampi työllistyä kesätöihin ja teknisillä aloilla naisopiskelijat ovat kokeneet syrjintää rekrytoinneissa. Anonyymi rekrytointi vähentää myös sukupuolen perusteella tapahtuvaa syrjintää työmarkkinoilla” päättää Vihreiden nuorten puheenjohtaja Amanda Pasanen.

Vihreiden nuorten liittokokous hyväksyi viikonloppuna uuden sosiaalipoliittisen ohjelman. Anonyymi rekrytointi on yksi toimenpide ohjelmassa. Lue koko sosiaalipoliittinen ohjelma täältä.

Lisätietoja:

Vihreiden nuorten tasa-arvoiset puheenjohtajat 2020
Amanda Pasanen
0409611330
Brigita Krasniqi
0451312554
puheenjohtajat@vihreatnuoret.fi

Jaa somessa:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Lisää aihealueeseen liittyen