Hyppää sisältöön

Vihreät nuoret vaativat hallitusta hautaamaan aktiivimallin ja tuomaan toimivan perustulon pöytään

Aktiivimalli heikentää jo valmiiksi liian alhaisen perusturvan tasoa. Oikeus riittävään toimeentuloon on kirjattu YK:n ihmisoikeusjulistukseen ja kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin.

“Sekä Euroopan neuvosto että YK ovat huomauttaneet Suomea liian alhaisesta perusturvan tasosta. Euroopan neuvosto kiinnitti vielä erityisesti huomiota työmarkkinatuen alhaiseen tasoon vielä keväällä 2017 – samaan tukeen, jota Sipilän hallitus nyt aikoo entisestään heikentää aktiivimallilla”, toteaa Vihreiden nuorten toinen puheenjohtaja Iiris Suomela.

Alhaisesta työmarkkinatuesta leikkaaminen ei poista kustannuksia, vaan lisää niitä pitkällä aikavälillä. Jos ihmisen voimavarat kuluvat jo pelkästään vähävaraisuudesta ja byrokratiasta selviytymiseen, ei aktiivimallin leikkuri aiheuta muuta kuin entistä syvempää työkykyä heikentävää ahdinkoa.

Osatyökykyisyys, rahattomuus tai muut elämäntilanteisiin tai terveyteen liittyvät ongelmat eivät taivu helposti aktiivimallin vaatimuksiin. Varsinkin syrjäytymisvaarassa olevat kouluttamattomat nuoret ovat riskiryhmässä kadota syvemmälle tavoittamattomiin, kun aktiivimalli tarjoaa heille vain lisää pakkoa ja epäonnistumista ilman resursseja aitoon yksilölliseen tukeen.

“Hallitus pyrkii vain kaunistelemaan työllisyyslukuja siirtämällä ihmisiä aktiivimallin avulla työttömyystuelta toimeentulotuelle. Tämä on paitsi epäinhimillistä, myös kestämätöntä työllisyyspolitiikkaa.” linjaa Vihreiden nuorten toinen puheenjohtaja Sameli Sivonen

Hallitus lupasi, ettei työttömyysturvan tasoon kajota enää kilpailukykysopimuksen jälkeen, mutta taas kerran on Sipilän lupaukset petetty. Hallituksen tulisi pitää kiinni lupauksistaan ja kääntää katse kohti perustulokokeilua. Perustulosta tulisi kehittää kaikille suomalaisille vastikkeeton ja riittävän toimeentulon takaava sosiaaliturvan malli.

Jaa somessa:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Lisää aihealueeseen liittyen