Hyppää sisältöön

Työllisyyttä ei paranneta kurittamalla opiskelijoita!

Vihreät nuoret tyrmää valtiovarainministeriön ehdotukset opintotukikuukausien leikkaamisesta. Opiskelijat saadaan työelämään tukemalla opinnoissa etenemistä – ei lisäämällä painetta ja pakottamalla työskentelyyn opintojen ohella.

Syksyn budjettiriihi lähestyy ja paineet työllisyysasteen parantamiseksi ovat kovat. Valtiovarainministeriön (14.8) ehdotuksessa työllisyystoimiksi ehdotetaan opintotukikuukausien määrän vähentämistä ja opintotuen tulorajojen korottamista. Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että opiskelijoilta odotetaan entistä enemmän työntekoa opintojen ohella.

“Opiskelijoiden ensisijainen tehtävä on opiskella. Tätä on vaikeutettu viime vuosina, kun opiskelijoiden toimeentuloa on jatkuvasti heikennetty. Kolmasosa opiskelijoista kärsii mielenterveysongelmista ja yksi syy tähän on opiskelijoiden riittämätön toimeentulo. On todella ristiriitaista, että opiskelijoiden halutaan valmistuvan nopeammin, mutta samaan aikaan yritetään viedä läpi, uudistuksia, jotka heikentävät opiskelijoiden toimeentuloa ja patistavat työntekoon opintojen ohessa”, toteaa Vihreiden nuorten puheenjohtaja Amanda Pasanen.

“Vaikka opintotuen tulorajojen nosto voi tuoda joillekin opiskelijoille lisää tuloja, se ei saa olla pois päätoimisilta opiskelijoilta. Opiskelijan sosiaaliturvan tulisi mahdollistaa täysipäiväinen opiskelu ilman pakottavaa tarvetta työntekoon tai velkaantumiseen. Opiskelijoiden toimeentuloon tuleekin panostaa esimerkiksi opintorahan tasokorotuksella. Opiskelijoiden työnteon korostaminen voi pahimmassa tapauksessa viivästyttää valmistumista ja kasvattaa uupumisen riskiä”, muistuttaa Vihreiden nuorten puheenjohtaja Brigita Krasniqi.

Lisätietoja:
Brigita Krasniqi, 0451312554
Amanda Pasanen, 0409611330
puheenjohtajat@vihreatnuoret.fi

Jaa somessa:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Lisää aihealueeseen liittyen