Hyppää sisältöön

Regeringspartiernas ungdomsförbund: Torvförbränningen måste upphöra under detta decennium

Suomeksi

Regeringspartiernas ungdomsförbund Socialdemokratisk ungdom, Centerungdomen, De Gröna Unga, Vänsterunga och Svensk Ungdom kräver att Sanna Marins regering fattar beslut om att sluta använda torv som energikälla. Förbränningen av torv bör upphöra så snabbt som möjligt, senast fram till slutet av 2020-talet.

– Det är hög tid för regeringen att bevisa att de på allvar siktar på att göra Finland till världens första kolneutrala välfärdsstat fram till år 2035. Regeringens miljöpolitiska mål är goda, men nu gäller det att presentera konkreta medel för att nå dem, säger ordförande för Socialdemokratisk ungdom Mikkel Näkkäläjärvi.

– Att sluta bränna torv är ett kostnadseffektivt sätt att minska på Finlands växthusgasutsläpp, eftersom torvindustrin producerar endast sex procent av Finlands energi medan den står för tolv procent av utsläppen. Torvförbränningens utsläpp är till och med högre än stenkolens. Det borde vara självklart att bli kvitt torven i samma takt som stenkolen, konstaterar Hanna Markkanen, ordförande för Centerungdomen.

– Utöver den massiva klimatskadan förstör torvindustrin också våra våtmarker och vattendrag. Dikning och skogsavverkning som sker i samband med torvbrytningen skapar erosion och orsakar övergödning i vattendrag. Det i sin tur leder till ökad blomning av blågröna alger och till att biodiversiteten minskar, säger Brigita Krasniqi och Amanda Pasanen, ordförande för De Gröna Unga.

– Efterfrågan på torv upprätthålls med hjälp av skattestöd. När energibeskattningen förnyas är det viktigt att skära ner på torvindustrin genom att slopa skattestödet. Det är inte det minsta ansvarsfullt att vi stödjer en förorenande energiproduktion med hundratals miljoner euro varje år, säger Vänsterungas ordförande Liban Sheikh.

– Klimatförändringen är ett av de största hoten för vår generation och hopplösa framtidsutsikter skapar klimatångest och missmod. Det är beslutsfattarnas ansvar att föra en sådan politik som tryggar både de nuvarande och de kommande generationernas förutsättningar till ett liv på den här planeten. Nu behövs konkreta åtgärder i stället för bara ord, säger Svensk Ungdoms ordförande Frida Sigfrids.

Regeringen sammanträder till ett klimatmöte i början av februari där syftet är att gå igenom målen i regeringsprogrammet och följa upp hur arbetet med dem framskrider. Ungdomsförbunden uppmuntrar regeringspartierna att klargöra situationen och de gemensamma målen, så att en ambitiös miljöpolitik kan verkställas på allvar.

För mer information: 
Mikkel Näkkäläjärvi, ordförande för Socialdemokratisk ungdom
+358 40 0765002, mikkel.nakkalajarvi@demarinuoret.fi

Hanna Markkanen, ordförande för Centerungdomen
+358 50 384 6820, hanna.markkanen@keskustanuoret.fi 

Brigita Krasniqi +358 45 131 2554, Amanda Pasanen +358 40 961 1330, jämställda ordförande för Gröna Unga, puheenjohtajat@vihreatnuoret.fi

Liban Sheikh, ordförande för Vänsterunga
Liban@vasemmistonuoret.fi 

Frida Sigfrids, ordförande för Svensk Ungdom
+358 40 5910874, frida.sigfrids@su.fi

Jaa somessa:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Lisää aihealueeseen liittyen