Hyppää sisältöön

Suomeen on perustettava poliisin toimintaa arvioiva riippumaton toimielin!

“Poliisin ylimitoitettu voimankäyttö viimeviikkoisessa Elokapinan mielenosoituksessa on herättänyt tärkeää keskustelua poliisin voimankäytön valvonnasta ja valvonnan avoimuudesta. Valvonnan parantamiseksi tulisi perustaa riippumaton ulkopuolinen toimielin. Poliisin oma sisäinen valvonta ei ole riittävä keino taata vallan väärinkäytösten estäminen. Sisäinen valvonta ei myöskään ole verrattavissa ulkopuoliseen ja puolueettomaan valvontaan”, toteaa Vihreiden nuorten puheenjohtaja Brigita Krasniqi

“Poliisihallituksen luovuttamassa selvityksessä sisäministeriölle kaasusumutteen käyttö kadulla istuviin rauhanomaisiin mielenosoittajiin nähtiin tarpeellisena, mutta oikeusoppineet ovat kritisoineet poliisin toimia ja pitäneet niitä ylimitoitettuina. Tämä on erittäin huolestuttavaa ja herättää kysymyksen siitä onko poliisin sisäinen valvonta riittävää. Myös oikeusoppineet ovat vaatineet ulkopuolista arvioivaa toimielintä. Nyt olisi aika perustaa sellainen Suomeen”, vaatii Vihreiden nuorten puheenjohtaja Amanda Pasanen.


“Poliisi on olemassa kansalaisia varten ja se käyttää merkittävää valtaa. Kansalaisluottamuksen vuoksi on tärkeää, että meillä on toimielin, joka tarkastelee ja arvioi poliisin toimintaa ulkopuolelta. Riippumaton ulkopuolinen toimielin parantaisi myös marginaalissa olevien ihmisten luottamusta poliisia kohtaan”, toteaa Vihreiden nuorten puheenjohtaja Brigita Krasniqi.

“Tässä ei ole kyse vain Elokapinan aktivistien kohtelusta, vaan laajemmasta kysymyksestä: siitä ettei poliisin oma sisäinen valvonta ole riittävää demokraattisessa oikeusvaltiossa. Kansalaisilla on oikeus vaatia poliisin toimintaan avoimuutta. Vähintään on kehitettävä nykyistä järjestelmää, jossa eduskunnan oikeusasiamies vastaa poliisin laillisuusvalvonnasta, niin että oikeusasiamiehen toimivaltuuksia ja resursseja lisätään”, vaativat Vihreiden nuorten puheenjohtajat.

Lisätietoja:
Amanda Pasanen, 0409611330
Brigita Krasniqi, 0451312554
puheenjohtajat@vihreatnuoret.fi

Jaa somessa:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Lisää aihealueeseen liittyen