Hyppää sisältöön

Eläkejärjestelmä vaatii nopeaa korjausta – eläketaakka ei saa kaatua nuorten sukupolvien ja pienituloisten niskaan

Tuoreen väestöennusteen mukaan Suomen syntyvyys laskee ennakoitua nopeammin, mikä aiheuttaa eläkejärjestelmälle kestämättömiä kustannuspaineita. Eläkeuudistus tulee ottaa käsittelyyn pikimmiten, jotta ylisuuret eläkemaksut eivät kurita pienituloisia ja kaadu nuorten sukupolvien niskaan. Kun vauvoja syntyy vähemmän ja eläkeläisiä on jatkuvasti enemmän, on korkea aika uudistaa kestämätön eläkejärjestelmä eikä tyytyä pelkkään tekohengittämiseen.

“Työntekijöiden ja työnantajien maksamien työeläkemaksujen korottaminen ei ole vaihtoehto tilanteessa, jossa nuoremmat sukupolvet joutuvat jo nyt maksamaan moninkertaisia eläkemaksuja aiempiin sukupolviin nähden. Tasaverona toimivat eläkemaksut heikentävät pienituloisten asemaa ja heikentävät työllisyyttä. Sitä emme voi sallia”, toteaa Vihreiden nuorten puheenjohtaja Amanda Pasanen.

Työeläkekustannusten kasvu ei ole yllätys: työeläkemaksuja on korotettu useaan otteeseen viime vuosikymmenten aikana. Kun 60- ja 70-luvuilla työeläkemaksu oli n. 5 %, on se tällä hetkellä jo 25% palkasta. Maksun osuus on sama kaikissa tuloluokissa, mikä vähentää työntekijöiden käteen jäävää rahaa ja hankaloittaa pienituloisten asemaa.

Työeläkemaksujen korottamista voidaan välttää vain pienentämällä työeläkkeiden kustannuksia. Jotta kustannustaso voidaan taata reilusti ja kohdistaa kustannusten lasku suuriin eläkkeisiin, on meidän tarkasteltava eläkkeiden omaisuudensuojaa uudelleen. Eläkkeet ovat sosiaaliturvaa, jota kulloinkin työssäkäyvä väestö maksaa eläkkeitä kulloinkin saaville eläkeläisille. Esimerkiksi vuonna 2018 työeläkemenot olivat 27,8 miljardia, joista 19,1 miljardia tuli suorina tulonsiirtoina työssäkäyvältä väestöltä. Aiemmin rahastoihin maksettuja varoja oli työeläkemenoista alle kuudesosa, vain 4,4 miljardia.

“Eläkeuudistuksessa tulee taata sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus. Nuoret sukupolvet eivät tule saamaan yhtä suurta eläkettä verrattuna nykyisiin eläkeläisiin. Nykyinen eläkeläinen nostaa kuusinkertaisen eläkkeen verrattuna maksamiinsa eläkemaksuihin, kun nuoret saavat näillä näkymin kaksinkertaisen eläkkeen maksamiinsa maksuihin nähden”, sanoo Vihreiden nuorten puheenjohtaja Sameli Sivonen

“Samalla nykyiset nuoret ovat jäämässä ensimmäistä kertaa vanhempiaan köyhemmiksi. 80-luvun jälkeen lähes kaikki lisääntynyt vauraus on kerääntynyt pääasiassa yli 45 vuotiaille. Tällä hetkellä 65-74 -vuotiaiden eläkeläisten varallisuus on lähes kolmanneksen enemmän kuin väestöllä keksimäärin”, jatkaa Amanda Pasanen.

“Eläkejärjestelmä vaatii rakenteellista uudistamista. Lyhyellä aikavälillä kustannuksiin voidaan kuitenkin puuttua esimerkiksi indeksijarrulla, joka pienentää työeläkkeiden kasvua, jos rahat ovat vaarassa loppua kesken. Suurten eläkkeiden verotusta tulisi myös kiristää”, linjaa Sameli Sivonen.

On tärkeää, että rakennamme yhdessä yhteiskuntaa, joka pitää huolta ihmisistä myös tulevaisuudessa. Samaan aikaan kun kehitämme yhteiskuntaamme vastaamaan ilmastonmuutoksen ja heikkenevän huoltosuhteen asettamiin haasteisiin, meidän on turvattava myös kaikista pienituloisimpien elämä hyvinvointivaltiossamme. Esimerkiksi pienituloisten eläkeläisten asemaa parannetaan parhaiten nostamalla takuueläkettä ja parantamalla lääkerkorvauksia ja asumistukea.

“Tarvitsemme reilua muutosta yhteiskuntaan, joka turvaa nykyisten ihmisten tarpeet viemättä tulevilta sukupolvilta mahdollisuutta samaan”, päättävät Pasanen ja Sivonen.

Lisätietoja: 

Vihreiden nuorten puheenjohtajat (puheenjohtajat@vihreatnuoret.fi)
Sameli Sivonen, 050 4066855
Amanda Pasanen, 040 9611330
Vihreillä nuorilla on kaksi tasa-arvoista puheenjohtajaa   

Jaa somessa:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Lisää aihealueeseen liittyen