Hyppää sisältöön

Otetaan ruuhkamaksut käyttöön suurissa kaupungeissa!

Vihreiden nuorten Kaupunkivisiossa tulevaisuuden kestävät kaupungit rakentuvat toimivan ja vähäpäästöisen joukkoliikenteen, pyöräilyn ja kävelyn varaan. Autoilun rooli on täydentää liikennejärjestelmää tarjoamalla liikkumisen mahdollisuuksia niille, jotka eivät voi käyttää kestäviä kulkumuotoja kaikkiin matkoihinsa. Jotta liikenteen päästöt saadaan puolitettua vuoteen 2030 mennessä, on kaikki käsillä olevat keinot otettava käyttöön. Yksi päästöjä tehokkaasti vähentävä keino on ruuhkamaksujen käyttöönotto.

“Liikenteen päästöt muodostavat viidenneksen Suomen kasvihuonekaasupäästöistä ja noin neljänneksen keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljestä. Useat mallinnukset ja asiantuntija-arviot osoittavat, että ruuhkamaksut kuuluvat tehokkaimpiin keinoihin vähentää liikenteen päästöjä kaupunkiseuduilla. Ruuhkamaksut ovat jo käytössä useissa Euroopan kaupungeissa. Esimerkiksi Tukholmassa maksut ovat vähentäneet keskustan liikennemääriä viidenneksellä ja valtaosa asukkaista on ollut järjestelmään tyytyväisiä”, toteaa Vihreiden nuorten Kaupunkivisiotyöryhmän puheenjohtaja Mikko Airikkala

“Puolet tieliikenteen päästöistä johtuu yksityisautoilusta. On hyvä muistaa, että yli 40 % Suomessa ajetuista automatkoista on kaupunkiseuduilla tapahtuvia alle viiden kilometrin matkoja, joille monesti on tarjolla kestävämpi ja vähäpäästöisempi vaihtoehto. Vähäpäästöisistä vaihtoehdoista on tehtävä niin toimivia, että ne ovat itsestään selvä ja helpoin tapa liikkua. Ruuhkamaksut kannustaisivat ihmisiä ilmaston kannalta kestävämpään liikkumiseen ja tuottaisivat varoja kestävän liikennejärjestelmän kehittämiseen”, kertoo Vihreiden nuorten puheenjohtaja Amanda Pasanen.

“Ruuhkamaksujen käyttöönotossa onkin tärkeää suunnata niistä kerätyt varat julkisen liikenteen kehittämiseen ja mahdollistaa arjen liikkuminen ilman autoa yhä useammalle. Ruuhkamaksut ovat hyvä vaihtoehto liikenteen ohjaamiseen vähäpäästöisempiin vaihtoehtoihin, sillä niiden vaikutus kohdistuu autoiluun siellä, missä vaihtoehtoja autoilulle on eniten. Ruuhkamaksuista seuraava autoilun väheneminen on myös eduksi heille, jotka syystä tai toisesta ovat täysin riippuvaisia autosta arjessaan. Ruunkamaksut vapauttavat katutilaa välttämättömälle autoliikenteelle, toteaa Vihreiden nuorten puheenjohtaja Brigita Krasniqi.

Lisätietoja:
Amanda Pasanen, 0409611330
Brigita Krasniqi, 0451312554
puheenjohtajat@vihreatnuoret.fi

Huomenna torstaina 22.10 klo 17 etänä pidettävä Kaupunkivision julkistustilaisuus lähetetään suorana Vihreiden nuorten Facebook-sivulle: facebook.com/vihreatnuoret. Kestävästä kaupunkipolitiikasta keskustelemassa Anni Sinnemäki, Jenni Pitko, Saara Ilvessalo ja Sameli Sivonen. 

Vihreiden nuorten Kaupunkivisio on luettavissa Vihreiden nuorten nettisivuilla: https://vihreatnuoret.fi/wp-content/uploads/2019/11/Vihreiden-nuorten-kaupunkivisio_hyvaksytty.pdf

Jaa somessa:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Lisää aihealueeseen liittyen