Ensi vuoden tammikuussa tapahtuu jotain suurta, nimittäin aluevaalit! Kuivalta kuulostavan nimen taakse kätkeytyy suurta kuohuntaa, sillä vaalitulos tulee pistämään arkemme ja erityisesti hyvinvointipalveluittemme suunnan uusiksi. Saako tukea mielenterveyteen nopeasti? Pääseekö gynelle muutenkin kuin yksityiselle? Tarjotaanko nuorille maksuton ehkäisy? Muun muassa näihin kysymyksiin voit vaikuttaa äänestämällä aluevaaleissa. Nyt on siis todella tärkeät paikat nuorten osallisuuden ja vaikuttamisen kannalta, joten vaalipäivänä ei kannata jäädä kotiin!
Sote-uudistus, jonka seurauksena Suomeen perustetaan 21 hyvinvointialuetta, on itsenäisen Suomen historian merkittävin hallintouudistus. Hallintouudistus kuulostaa kuivalta, eikä varsinaisesti herätä monessa meistä intohimoja tai suuria tunteita, mutta sen kannattaisi. Tällä uudistuksella emme ainoastaan siirrä sote-palveluiden ja pelastustoimen järjestämisvastuuta uudelle hallinnon tasolle, vaan luomme täysin uusia vaikuttamisen paikkoja – paikkoja käyttää valtaa ja rahaa. Jos me nuoret emme ole aktiivisesti hakemassa itsellemme tilaa päätöksenteossa, ei sitä meille säästellä. Tila ja valta ansaitaan vaaliuurnilla, ja siihen tarvitaan jokaisen apua.
Nyt on todella tärkeää aktivoitua ja mennä äänestämään! Ei pelkästään sen takia, että aluevaltuustoissa päätetään meitä nuoria kiinnostavista ja koskevista asioista, kuten maksuttomasta ehkäisystä ja -menkoista, mielenterveyspalveluista, transhoidoista sekä vammaisten ja kielivähemmistöjen palveluista. Nyt päätetään siitä, millaista demokratiaa ja hyvinvointia haluamme rakentaa.
Lainsäädäntö antaa mahdollisuuksia kuulla ihmisiä päätöksenteossa monella eri tavalla, aina asukas- ja asiakasraadeista osallistavaan budjetointiin. Käytössämme on keinoja tuoda vallankäyttö lähemmäksi ihmisiä ja tehdä siitä läpinäkyvämpää. Se, halutaanko näitä keinoja käyttää, on kuitenkin aluevaltuustoista kiinni. Sillä on todella suuri merkitys, ketkä edustavat meitä aluevaltuustoissa ja päättävät vallan rakenteista. Aluevaltuutetuilla tulee olemaan paljon valtaa, ja on omissa käsissämme, haluammeko valtuustoihin hyvinvoinnista kiinnostuneita nuoria vai veroastetta tuijottavia boomereita.
Uudistus ei ole pelkkää hallintoa; se on myös kulttuurista muutosta. Nyt on tilaa ja mahdollisuuksia vaikuttaa – ei ainoastaan palveluihin, vaan siihen, miten tulevat sukupolvet tulevat saamaan äänensä kuuluviin. Tulevaisuutemme rakennetaan aluevaltuustoissa, ja nyt on aika ottaa ohjakset omiin käsiimme. Asetu ehdolle, äänestä, haasta, kyseenalaista! Vaikuttamisen tapoja on monia, mutta tärkeintä on vaatia oma äänensä kuuluville.