Hyppää sisältöön

Eurovaalit lähestyvät – miksi äänestää vihreitä?

Eurovaalit lähestyvät – miksi äänestää vihreitä?

Euroopan parlamentissa puolueet ovat jakautuneet parlamenttiryhmiin, joiden tavoitteet eroavat jonkin verran suomalaisten puolueiden tavoitteista. Vihreät (The Greens/EFA) on parlamentin yhtenäisin ryhmä, joka nostaa päätöksenteossaan koko Euroopan laajuisia ratkaisuja yksittäisten kansallisvaltioiden omien intressien sijaan. Näitä ovat esimerkiksi inhimillisempi rajapolitiikka, apu Ukrainalle, tehokas työ ilmastonmuutoksen eteen sekä ihmisoikeuksien toteuttaminen. 

Vaikka millään ryhmällä ei varsinaisesti ole ryhmäkuria, vihreillä on kaikista yhtenäisimmät arvot sekä asiantuntemukseen perustuva päätöksenteko (HS, 29.4.2024). Vihreät on selkeästi johtava ympäristö- ja ilmastopolitiikkaryhmä, johon muilla riittää kirittävää. Esimerkiksi lentomatkustamisen kasvamista vastustavan Stay Grounded -kampanjan tutkimusryhmien tavoitteista politiikkamme täyttää kaikki. Vihreät haluavat tehdä lentomatkustamisesta kestävämpää ja oikeudenmukaisempaa. Meidän mielestämme usein lentävien ihmisten pitäisi maksaa lentämisestä enemmän ja valtion tuet lentoyhtiöille lopettaa. 

Parlamentin työ painottuu valiokuntiin, joissa tavoitteena on löytää lakihankkeille muotoilu, joka voi saada täysistunnosta enemmistön tuen. Tämä on merkittävää siinä mielessä, että yhteistyökykyä ryhmien välillä tarvitaan ja koalitiot, eli usean puolueen liittoutumat, muodostavatkin päätöksenteon ytimen. Suurilla väittelyillä tai näyttävillä puheilla ei ole salissa juurikaan väliä, sillä oikea työ tehdään valiokuntapöydissä ja neuvotteluissa. Puheiden sijaan esimerkiksi meppien tekemät päätöslauselmaesitykset on hyvä työn mittari.

Viime kaudella suurin osa päätöksistä tehtiin yhteistyössä koalitiossa, johon kuuluivat EPP (kokoomus, kristillisdemokraatit), S&D (sosiaalidemokraatit), Renew (keskusta, RKP) ja usein myös vihreät. Nyt näyttää pahasti siltä, että EPP olisi liittoutumassa ensi kaudella menestyjäksi povatun laitaoikeiston  ECR:n (perussuomalaiset) kanssa. Tämä ei kelpaa vasemmistolle (the Left), koska se ei halua tehdä yhteistyötä EPP:n kanssa. Vasemmisto ei siis tule olemaan mukana päättävässä koalitiossa, koska EPP:n ennustetaan jatkavan suurimpana parlamenttiryhmänä. Me vihreät taas uskomme, että äärioikeiston toimia pystyy paremmin ehkäisemään olemalla päätöksenteossa mukana ja pyrkimällä aktiivisesti pitämään omaa ääntä kuuluvilla. 

Parlamentin vasemmistoryhmä, johon Suomen vasemmistoliitto kuuluu, on hyvin hajanainen. Mukana on ryhmiä, joilla on Suomen vasemmistoliitosta poikkeavia arvoja, esimerkiksi maahanmuuttovastaisuus ja Putin-mielisyys (ECFR:n tiedote). Ryhmä ei myöskään pyri kovinkaan ahkerasti yhtenäisyyteen päätöksenteossa. Äänestämällä vasemmistoa kotimaan vaaleissa saa siis hyvin erilaista politiikkaa kuin äänestämällä vasemmistoa EU-vaaleissa.

Perussuomalaiset kuuluvat konservatiiviseen ECR-ryhmään, johon he vaihtoivat kesken kauden äärioikeistolaisesta ID-ryhmästä. Yksi ID- ryhmän jäsenistä on Saksan AfD, jolla on todistettu olevan kytköksiä maan äärioikeistolaisiin ja väkivaltaisesti toimiviin ryhmiin. On ehkäpä vasemmistoryhmien helpotus, että äärioikeisto on jakautunut kahtia ECR:n ja ID:n kesken, sillä tämä hajauttaa äärioikeiston äänisaalista. Huolestuttavaa vaalivoittoa povataan kuitenkin molemmille ryhmille. ID:n kanssa EPP (kokoomus, kd) ei ole ainakaan vielä ilmaissut haluavansa ryhtyä yhteistyöhön, mutta toki sekin vaihtoehto on mahdollinen äärioikeiston suuren äänisaaliin myötä.

Kokemus erilaisista neuvottelutilanteista, luja asiantuntijuus ja rehellinen riippumattomuus suurista etujärjestöistä ovat asioita, joita arvostan parlamenttityössä. Siksi valitsen näissäkin vaaleissa vihreät.

Jaa somessa:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Lisää aihealueeseen liittyen