Hyppää sisältöön

Blogi: Politiikka on hidasta

Huomaamme helposti heidät, jotka nousevat nopeasti poliittisiin virkoihin sekä suuret muutokset juuri silloin kuin ne tapahtuvat, mutta emme sitä työtä, jota on tehty taustalla. 

Opin itse tämän ylioppilaskuntani edustajistossa. Tein paljon työtä sen eteen, että uuden strategian pohjaesityksessä linjattaisiin ympäristön olevan yksi strategian painopisteistä. Edustajiston kokouksessa tämä kohta kuitenkin esitettiin poistettavaksi ja hävisimme äänestyksen yhdellä äänellä. Ketutti. Kaksi vuotta myöhemmin, kun strategiaa päivitettiin, ympäristö oli jälleen pohjaesityksessä. Tällä kertaa se kuitenkin myös jäi siihen. Osittain aiemman työn takia, osittain koska maailma muuttui. 

Kukaan ei ole myöskään heti valmis poliitikko. Aiheet ovat laajoja, eikä kukaan voi hallita kaikkia kokonaisuuksia. Vaikka poliitikkojen oletetaan osaavan päättää kaikesta mahdollisesta taivaan ja maan välillä ja jopa niiden ulkopuolelta, monet ovat erikoistuneet tiettyihin kysymyksiin ja luottavat muissa kysymyksissä muiden alojen osaajiin.

Olen itse todennut helpommaksi jakaa politiikan osiin ja ottaa niitä sitten yksi kerrallaan haltuun. On helpottavaa päättää tietyt aiheet, joihin haluaa panostaa sekä ne, joita ei aio ottaa haltuun ainakaan tällä hetkellä. Sama pätee hetkellisiin uutiskohuihin ja yksittäisiin ilmiöihin. On todella kuormittavaa yrittää pysyä kärryillä kaikesta, mitä maailmalla tapahtuu, eikä ole väärin todeta, ettei oman jaksamisen takia aio seurata aktiivisesti tiettyä aihetta. 

Välillä on myös elämänvaiheita, joihin politiikka ei mahdu. Koska politiikka on maratonlaji, on yksi tapa olla aktiivinen nuorena, pitää tauko ja palata politiikan pariin vaikka keski-ikäisenä kun elämäntilanne on sopivampi. Jokaisella on oma tapansa muuttaa maailmaa eikä mikään ole väärä tai huonompi. Samalla on kuitenkin tärkeää tukea toisiamme, jotta joku voi aina puolustaa heitä, ketkä eivät sillä hetkellä itse jaksa taistella maailman vääryyksiä vastaan.    

Itse en tiedä sote-uudistuksesta vieläkään mitään ja se on ok. Yritän myös valita taisteluita. Sosiaalisessa mediassa tapahtuvat väännöt ovat helposti todella kuormittavia, minkä takia pyrin niitä välttämään. Samalla kuitenkin arvostan heitä, ketkä twitterissä jaksavat vääntää päivästä toiseen. Aina voi myös vain tykätä ja  jakaa muiden kirjoittamia tekstejä, jos aihe on itselle raskaampi tai vieraampi. Yhdessä olemme enemmän kuin kukaan meistä yksinään.  

Politiikka on hidasta ja sen takia meistä ne, jotka ovat sinnikkäimpiä ja jaksavasta pienestä voitosta seuraavaan, saavat lopulta suurenkin laivan kääntymään. Muistetaan arvostaa pieniä saavutuksia ja ollaan tyytyväisiä omaan osaamiseen. Usein osaat enemmän kuin uskotkaan.  

Peppi Seppälä
Liittohallituksen jäsen

Jaa somessa:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Lisää aihealueeseen liittyen