Hyppää sisältöön

Ammatillisen koulutuksen tiivistäminen kahteen vuoteen heikentäisi jatko-opintovalmiuksia ja vaikeuttaisi alaikäisten työllistymistä

Keskustan puoluevaltuusto on 13.6 hyväksynyt kannanoton, jossa he ehdottavat ammatillisen koulutuksen tiivistämistä kahteen vuoteen perusteluna työllisyyden parantaminen. Vihreät nuoret tyrmää ehdotuksen, joka heikentäisi ammattiin opiskelevien jatko-opintovalmiuksia ja vaikeuttaisi alaikäisten työllistymistä.

“Opetus- ja kulttuuriministeriön 2017 julkistama korkeakoulutuksen ja tutkimuksen visio linjaa siitä, että vuoteen 2030 mennessä puolet nuorista aikuisista tulisi olla korkeasti koulutettuja. Kahden vuoden ammatillinen perustutkinto ei tue tätä visiota”, toteaa Vihreiden nuorten puheenjohtaja Brigita Krasniqi. 

“On erittäin tärkeää kiinnittää huomioita siihen, että jatko-opintokelpoisuutta edistetään antamalla niin amiksille kuin lukiolaisille aidot valmiudet jatkaa korkea-asteelle. Kahden vuoden tutkintojen vaarana on se, että amisten entuudestaan heikot mahdollisuudet hakeutua jatko-opintoihin vaikeutuvat entisestään”, linjaa Vihreiden nuorten hallituksen koulutuspoliittinen vastaava Adele Nurmela.

“Jatko-opintovalmiuksien lisäksi isona vaarana on se, että suurin osa opiskelijoista valmistuisi työelämään alaikäisenä. Alaikäisenä valmistuminen voi tuottaa ongelmia tietyillä aloilla olemassa olevien lakien ja säännösten vuoksi. Ehdotettu uudistus vaikeuttaisi vastavalmistuneiden amisten työllistymismahdollisuuksia niiden parantamisen sijaan”, toteaa Vihreiden nuorten puheenjohtaja Brigita Krasniqi.

“Tutkintojen lyhentäminen ei ole keino työllisyyden parantamiseksi. On tärkeää pitää huolta siitä, että ammatillisen koulutuksen käyneet nuoret saavat opinnoissaan riittävät valmiudet työelämään siirtymiseksi. Tutkintojen laajuuden tiivistämisessä vaarana on, että amikset eivät siirry työelämään täysin ammattitaitoisina”, päättää Vihreiden nuorten hallituksen koulutuspoliittinen vastaava Adele Nurmela.

Lisätietoja:
Vihreiden nuorten puheenjohtajat
Amanda Pasanen +358 409611330
Brigita Krasniqi +358 451312554 
puheenjohtajat@vihreatnuoret.fi 

Jaa somessa:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Lisää aihealueeseen liittyen