Hyppää sisältöön

Kuka vain voi olla kuntavaaliehdokas!

“Kun lähdin itse ensimmäistä kertaa ehdolle kuntavaaleissa 2017 olin vasta juuri liittynyt puolueeseen ja pohdin pitkään, olisiko juuri minusta ajamaan kaupunkilaisten yhteisiä asioita. Koin että en tiedä asioista tarpeeksi, että olen liian epävarma tuomaan omia mielipiteitäni julkisesti esiin ja että en istu ärhäkkään sanavalmiin poliitikon muottiin”, muistelee Vihreiden nuorten puheenjohtaja Amanda Pasanen.

“Mulla oli kuitenkin vahva halu vaikuttaa globaaliin ympäristökriisiin ja tehdä jotain ilmastonmuutokselle. Politiikka tuntui kokeilemisen arvoiselta jutulta. Myöhemmin ymmärsin paremmin kuinka kaikessa politiikassa tarvitaan mahdollisimman paljon erilaisia ihmisiä. Olin hyvä kuntavaaliehdokas juuri sellaisena 22-vuotiaana vähän epävarmana ympäristötieteilijänä ja mun tehtävä oli tuoda itseni kaltaisten ihmisten näkökulmaa ja ajatuksia politiikkaan”, toteaa Amanda.

“Mä lähdin ehdolle kuntavaaleissa, koska ilmastonmuutos tulee torjua sosiaalisesti oikeudenmukaisesti. Hyvinvointivaltiosta pidetään huolta kunnissa ja kaupungeissa. Kunnissa päätetään esimerkiksi koulutukseen liittyvistä asioista ja hyvistä palveluista. Siksi kunnissa tulee olla mahdollisimman paljon nuoria päättämässä ihmisten hyvinvoinnista. Kaupunkien ja kuntien tulee olla yhdenvertaisia ja hyviä paikkoja asua jokaiselle asukkaalle”, sanoo Vihreiden nuorten puheenjohtaja Brigita Krasniqi. 

“Mulla on itselläni ollut aina ristiriitainen suhtautuminen omaan poliitikko-identiteettiin, koska taustani on ollut pitkälti ihmisoikeusaktivismissa. Mutta olen ymmärtänyt sen, ettei aktivismia ja politiikkaa tule asettaa vastakkain. Politiikka tarvitsee aktivismia ja aktivismi politiikkaa”, painottaa Brigita.

Kuka vain voi olla kuntavaaliehdokas, jos intoa ja paloa maailman muuttamisen riittää. Kunnallisessa päätöksenteossa nuoret ovat aliedustettuina, vaikka siellä päätetään monista nuoriin liittyvistä asioista. Kunnissa päätetään minkälaisella energialla talot lämpiävät ja rakennetaanko tulevaisuuden yhdyskuntia yksityisautoilun vai joukkoliikenteen varaan. Kunnissa päätetään koulutusasioista varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle, sekä toistaiseksi myös sosiaali- ja terveyspalveluista. Kunnissa vaikutetaan niin lähiluontoon ja virkistysalueisiin kuin kirjastoihin ja nuorisotiloihin.

Kannattaa ihan tosissaan miettiä, olisitko juuri sinä valmis laittamaan itsesi likoon paremman maailman eteen. Jos et sinä niin kuka?

Vinkkaa itseästi tai muuta hyvää ehdokasta täältä.

Jos joku asia ehdokkuudessa mietityttää, voit olla yhteyksissä Vihreiden nuorten vaalipäällikköön, pääsihteeri Bicca Oliniin: bicca.olin@vihreatnuoret.fi 040 352 5232

Jaa somessa:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Lisää aihealueeseen liittyen