Hyppää sisältöön

Miksi Ranskan huivikiellossa on kyse rasismista ja naisvihasta

Ranskan senaatti äänesti huivikiellon puolesta maaliskuun lopussa. Huivikielto on osana “separatismilakia”, jossa on 51 eri artiklaa. Tämä ei ole ensimmäinen kerta kun Ranskassa päätetään muslimien pukeutumisesta heidän puolestaan. Aiheesta ei ole uutisoitu suomalaisissa lehdissä lähes laisinkaan.

Julkinen keskustelu muslimeista on viime vuosina muuttunut entistä kielteisemmäksi. Ranskan monia poliittisia johtajia presidentistä lähtien eri poliitikkoihin on kritisoitu useasti heidän kommenteistaan ja näkemyksistä Ranskan muslimivähemmistöstä.

Miksi Ranskan huivikiellossa on kyse rasismista ja naisvihasta? Huivikielto on poikkeuksellisen äärimmäinen ja on herättänyt ympäri maailmaa huolta muslimien itsemääräämisoikeudesta Ranskassa. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on ottanut kantaa “separatismilakiin” ja todennut, että kyseiset toimet ovat vakava hyökkäys muslimien vapautta ja oikeuksia kohtaan Ranskassa. Järjestö toteaa, että muslimien stigmatisoinnin Ranskassa on loputtava.

Ranskassa huivikieltoa on jo useamman vuoden perusteltu sillä, että huivin käyttäminen ei vastaa ranskalaisia ja eurooppalaisia arvoja. Huivi on eri kulttuuri- ja uskontorajat ylittävä asuste, eikä Ranskan kieltolaki puutu esimerkiksi nunnien asusteisiin. Kyseisellä näkemyksellä sivuutetaan se, että Euroopassa on monia valtioita, joissa islam on valtiollisesti tunnustettu vakaumus. Islam ei ole uusi uskonto Euroopassa vaan sillä on vuosisatojen juuret esimerkiksi Balkanilla.

Kommentit osoittavat, että Euroopassa suljetaan monia puolia Euroopan historiasta näkymättömiksi. Näin tehdään, sillä ne eivät sovi nykyiseen kristilliseen valkonormatiiviseen näkemykseen siitä, mitä on eurooppalaisuus. Huivikieltoa on perusteltu myös turvallisuuspoliittisella näkökulmalla kasvojen näkymisestä, mikä tekee kiellosta entistä typerämmän, koska tällä hetkellä ympäri maailmaa on voimassa maskipakko. Tiukentuvaa valtiokontrollia selittää vain naisten oikeuksiin kääritty islamofobia.

Nämä niin sanotut eurooppalaiset arvot ovat yksilönvapaus, itsemääräämisoikeus ja yhdenvertaisuus lain edessä. Huivikielto ja kielto saattaa lapsi kouluun, mikäli vanhempi käyttää hijabia, ovat vastoin näitä eurooppalaisia arvoja. Ranska rikkoo juurikin näitä kyseisiä eurooppalaisia arvoja vähemmistövihan varjolla. Oikeusvaltioon ei kuulu naisten kehoon puuttuminen.

Voidaankin sanoa, että huivikiellossa on kyse kahdesta asiasta: naisvihasta ja rasismista, tarkemmin islamofobiasta. Rasismista siksi, että Euroopassa islamofobia on nostanut juuriaan todella vahvasti politiikassa ja julkisessa keskustelusta. Huivikiellosta rajojen kiinni laittamiseen ja muslimien avoimeen syrjintään. Naisvihasta siksi, että monissa muslimimaissa on naisten pukeutumista rajoitettu todella tarkasti. Euroopassa musliminaisten pukeutumista rajoitetaan toiseen suuntaan. Nämä eivät eroa toisistaan. Niissä on kyse samasta asiasta: julkisen vallan halusta rajoittaa naisten itsemääräämisoikeutta. Huivipakkoa ja musliminaisten kohtaamaa sortoa ei torjuta kieltämällä oikeus käyttää huivia.

Mikäli huivikieltoa ja valtion harjoittamaa sortoa pidetään eurooppalaisten arvojen mukaisina, voisi todeta että eurooppalaisiin arvoihin näköjään kuuluvat myös syrjintä, rasismi ja naisviha. Suututtaako tämän kuuleminen? Se on kuitenkin totta.

Ranskan toimet osoittavat monia huolestuttavia asioita. Euroopassa ja Ranskassa on edelleen tahoja, jotka haluavat rajoittaa naisten itsemääräämisoikeutta. Samalla äärioikeiston lietsoma rasismi muslimeja kohtaan on todella normalisoitunutta. Emme voi  Suomesta käsin ymmärtää, että myös Euroopassa islamofobia on johtanut viimeksi 90-luvulla kansanmurhiin Balkanilla. Taustalla oli vahvasti ajatus siitä, että islaminuskoiset kansat eivät ole eurooppalaisia kansoja. Tämän päivän eurooppalainen äärioikeisto ottaa vahvasti mallia myös serbialaisen äärinationalismin muslimivihasta.

Meidän ei tarvitse eikä pidäkään olla samaa mieltä uskonnoista. Mutta meidän täytyy puolustaa jokaisen oikeutta olla oma itsensä. Jokaisella ihmisellä on oikeus pukeutua kuten haluaa. Se on itsemääräämisoikeuden ytimessä. Huivikiellon kaltaiset poliittiset toimet ovat raju hyökkäys ihmisoikeuksia ja vapautta kohtaan, ja siksi niitä tulee vastustaa.

Jaa somessa:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Lisää aihealueeseen liittyen