Hyppää sisältöön

Blogi: Kuukautiset ovat poliittinen kysymys


Tänään 28.5. vietetään kansainvälistä kuukautispäivää eli Menstrual Hygiene Day:tä. 

Miksi juuri tänään? Koska 28 on keskimääräisen kierron pituus ja 5 on keskimääräinen vuotopäivien määrä.

Suomessa on tehty jo lakialoitteita arvolisäverokannan alentamisesta sekä keskusteltu kuukautissuojien maksuttomuudesta. Kuukautisoikeudenmukaisuus on kuitenkin vielä kaukana Suomessakin, eivätkä esitetyt tavoitteet ole toteutuneet. Globaalisti kuukautiset ovat vielä ihmisten elämää rajoittava tabu. Suomen tulisikin varmistaa kehitysyhteistyön sukupuolisensitiivisyys. 

Kuukaustistabujen rikkominen ei ole pelkästään yksilön voimaantumista vaan tärkeä osa globaalia politiikkaa. Globaalisti kuukautissyrjintä johtaa pahimmillaan kohdullisten kuolemaan, jos kuukautisten ajaksi eristetään yhteiskunnan ulkopuolelle. Muita haittoja ovat terveyshaitat sekä koulunkäynnin ja työnteon haasteet. Yhteiskunta, joka ei huomioi kuukautisia, sulkee laajan joukon ihmisiä kotiinsa ja estää heidän osallistumisensa yhteiskunnalliseen toimintaan. 

Kuukautissuojien sekä riittävien saniteettitilojen puute voi pakottaa jäämään kotiin kuukautisten ajaksi, mikä estää osallistumisen kouluun tai pakottaa jäämään pois töistä. Itsetehdyt kuukautissuojat taas voivat altistaa tulehduksille ja muille sairauksille, sillä materiaaleina saatetaan käyttää lähes mitä tahansa vanhoista räteistä hiekkaan.

Näihin ongelmiin puuttuminen vaatii kuukautisiin liittyvän stigman purkamista sekä tiedon lisäämistä niin kohdullisille kuin kohduttomille. Jos vallanpitäjinä on vain miehiä, ei kuukautisiin liittyvää syrjintää välttämättä edes osata huomata. Ei ymmärretä esimerkiksi sitä, kuinka laadukkaat kuukautissuojat voivat olla liian kalliita monille ja huonolaatuiset suojat eivät mahdollista normaalia arkea. Puuttuva lukko vessan ovessa voi olla syy monen tytön koulunkäynnin loppumiselle, kun kuukautissuojaa ei voi vaihtaa turvallisesti. 

On tehtävä sellaista politiikkaa, joka mahdollistaa kaikille menstruoiville turvalliset kuukautiset. Oikeus hyviin kuukautisiin kuuluu kaikille taloudellisista resursseista riippumatta. Julkisilla paikoilta sekä kouluista ja työpaikoilta on löydyttävä tiloja, joissa kuukautissuojia voi vaihtaa ja tyhjentää ja maksuttomia kuukautisvälineitä on oltava saatavilla niitä tarvitseville.

Suomen tulee edistää parempaa kuukautispolitiikkaa ja maksuttomia kuukautisia niin kotimaassa kuin kansainvälisesti. Esimerkiksi Skotlanti on jo päättänyt tarjota ilmaisia kuukautissuojia kaikille. Kuukautiset eivät ole yksityisasia vaan poliittinen kysymys, joka vaikuttaa puoleen maailman väestöstä, halusimme tai emme.

Peppi Seppälä
Liittohallituksen jäsen

Jaa somessa:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Lisää aihealueeseen liittyen